Hur du gör äkta Napolitansk pizza hemma

En äkta napolitansk pizza Margarita innehåller bara fem ingredienser men underskatta inte dess enkelhet. Denna pizzan är otroligt lätt och fluffig och smakar gudomligt.

Toppingen består av:

Börja med att göra degen. Här hittar du vårt recept på äkta Napolitansk pizzadeg.

Baka ut degen. En äkta napolitansk pizza ska ha förhöjda kanter (Cornicione på italienska). Kanterna är dock inte kompakt deg utan det är mestadels luft. Detta resultat får du genom att försiktigt pressa ut degen med fingertopparna från mitten och ut mot pizzans kanter. Man använder aldrig kavel då detta pressar ut luften från degen.

Napolitansk pizzadeg pressas ut med fingertopparna

Tips: Använd durumvetemjöl under pizzan istället för vanligt vetemjöl när du bakar ut pizzan. Detta gör att du slipper den brända smaken, samt att pizzan rullar av spaden lätt som en plätt.

Nu ska vi garnera pizzan. På en äkta napolitansk pizza behöver du äkta mozzarella (fior di latte på italienska). Det går ungefär en påse 125g mozzarella till två pizzor. Det går alldeles utmärkt att använda de sorter som säljs i våra vanliga matvarubutiker.

Att en napolitansk pizza har samma färger som italienska flaggan är ingen slump. Och för att komplettera färgbilden, dvs grönt, vitt och rött, behöver vi även Tomatsås och Basilika.

Här hittar du vårt recept på tomatsås för Napolitansk pizza.

Steg 1

Sprinkla lite durumvetemjöl på bänken och baka ut degen. Nedan har du en video från Vito Iacopelli som visar hur man bakar ut degen.

https://www.youtube.com/watch?v=s4lL5I-UYbk

Steg 2

Häll därefter på 1-2 matskedar av tomatsåsen i mitten av din utbakade pizza. Vänd därefter på matskeden och gör cirklar från mitten och utåt. Se till att få bort så mycket sås från mitten så slipper du en pizza som blir för mjuk och sladdrig.

Steg 3

När du bakat ut din pizza och kladdat på tomatsåsen är det dags för att hyvla lite Pecorino Romano eller Parmigiano Reggiano (eller parmesanost på ren svenska). Vi gillar att göra en blandning av 50% Pecorino och 50% Parmesan. Pecorino-osten innehåller lite mer sälta och bidrar med en unik smak.

Steg 4

Därefter är det dags att lägga på mozzarellan. Tänk på att inte lägga på för mycket mozzarella. Det räcker med ca 50g mozzarella per pizza, om du gör pizzan på 250g deg.

Häll även på lite olivolja och tänk att du ritar en ”sexa” på pizzan. Traditionellt är att man använder en särskild napolitansk oljekanna för detta men det går alldeles utmärkt att hålla tummen för öppningen på en vanlig flaska olivolja.

Steg 5

Nu är det dags att föra in pizzan i ugnen.

En äkta napolitansk pizza ska gräddas i 430-480C°. För att uppnå dessa temperaturer behöver du en riktig pizzaugn. Att köpa en stor veddelad ugn kan kännas lite otympligt och du får precis lika bra resultat i en hemmaugn från Ooni. Den enda ugn som AVPN rekommenderar för hemmabruk är Ooni Karu 16, så kör absolut på den.

Steg 6

Efter 60-90 sekunder är din pizza färdig och nu lägger vi på lite basilika. Vissa gillar att lägga på basilikan innan gräddningen men vi tycker att det är onödigt då basilikan tappar i princip all smak när den värms upp.

Tips: Vi gillar även att ösa på lite mozzarella di bufala (buffelmozzarella) i efterhand men det är valfritt och inte traditionellt. Men det tar pizzan till en helt ny dimension.

Sådär, nu har du en äkta napolitansk Margarita pizza som förhoppningsvis ser ut något såhär:

Äkta Napolitansk Pizza

Vad är en autentisk napolitansk pizza?

En napolitansk pizza är en enkel och lättsmält pizza från Neapel i Italien. Den toppas med tomatsås, parmesan, mozzarella och basilika. Det är till synes en väldigt enkel pizza, men det ligger en hel vetenskap bakom den.

För att en pizza ska få kallas för napolitansk pizza behöver den uppfylla vissa krav. Dessa krav är ställda av AVPN, en organisation som bildades i Neapel 1984. Målet med AVPN är att kvalitetssäkra den napolitanska pizzan. Det är lite som en D.O.P-märkning (Denominazione d’ Origine Protetta), fast för pizza.

Några av kraven som AVPN ställer är:

  • Man måste använda särskilda ingredienser, såsom Tipo 00 eller Tipo 0 möl för degen och San Marzano tomater för såsen.
  • Ugnen måste uppgå till en godkänd temperatur.
  • Pizzans storlek och form måste vara godkänd.
  • Lägg aldrig i olja eller socker i degen.

Det är en ganska lång lista och du hittar resten av kraven här.

Tips – Matälskare? Prenumerera på tidningen Matmagasinet till pangpris!

Varför är den napolitanska pizzan så populär, och varför trendar den?

I takt med att instagram blev större växte också intresset för den italienska pizzan. Några större italienska instagramkonton publicerade bilder på napolitanska pizzor, och resten av världen dreglade. Sedan dess har denna italienska pizzakonst tagit rejält fäste runtom i världen.

Under covid-19 pandemin fick vi se ett rejält genombrott för hemmagjord pizza. Detta för att folk älskar pizza men kanske inte har vågat eller kunnat äta ute. Dels pga restaurangernas hygien, men även på grund av folksamlingen. Under en viss period så var även många pizzerior runtom i världen tvungna att hålla tillfälligt stängt.

Sedan är napolitansk pizza även lite av en konst också. Att få till den där perfekta pizzan, de perfekta kanterna, den perfekta konsistensen. Det är lite av en sport. Allt detta har gjort att trenden för italiensk pizza har gått kraftigt uppåt under de senaste åren, och allt tyder på att den kommer hålla i sig. Ta en titt på trenden här nedan:

Den napolitanska pizzans historia

Legenden går att den populäre pizzakocken Raffaele Esposito, som jobbade på pizzerian Brandi i Neapel under 1889, fick möjligheten att göra en pizza för den italienska drottningen Margherita of Savoy.

Denna kallades då Margarita efter hennes namn, och kocken såg till att färgerna på pizzan representerade den Italienska flaggan, för att hedra drottningen.

Många tror att denna historia är en bluff av bröderna Brandi, vars pizzeria led av en ekonomisk depression under 1930. Konkurrensen hade blivit hårdare och kända pizzerior som Pizzeria Port’Alba hade nu etablerat sig.

Man tror även att bröderna Brandi ska ha förfalskat det brev som påstods ha skickats från det kungliga palatset, där drottningen ska ha tackat kocken för den fantastiska pizzan. Brevet hade dock fel handstil och fel sigill.

Oavsett hur denna mystiska pizza har skapats är nog alla pizzaälskare världen över tacksamma för att denna pizza.


Vidare läsning

  1. Läs vårt recept på tomatsås för pizza här.
  2. Och vårt recept på pizzadeg här.
  3. Vår recension om de bästa pizzaugnarna här.
  4. Ett alternativ till en riktig pizzaugn är att du använder en pizzasten – med hjälp av en bra pizzasten så lagar du en fin italiensk pizza i din vanliga ugn. Läs vår artikel om pizzastenar här.
  5. Ägarna bakom Lilla Napoli har författat världens bästa pizzabok: Napoletansk pizza – jakten om en fulländad Napoletansk pizza i hemmaugn, ombyggd grill och vedugnLäs vår recension om boken här.

Lämna en kommentar