Italienska pizzasorter

Har familjen tröttnat på din version av den klassiska margaritan? Det är okej, vi har alla varit där. Spana in dessa populära italienska pizzasorter så får du dig en rejäl inspirationsdusch.

Margarita

Pizza Margarita

När man pratar om napolitansk pizza är det en margarita man syftar på. Toppingen består av sås gjord på San Marzano tomater, mozzarella, parmesan, färsk basilika, salt och extra jungfruolja. Pizzans topping är således en avbildning av färgerna på Italiens flagga. Tomaterna är ju röda, mozzarellan vit och basilikan grön. Om du vill göra en napolitansk pizza hemma så rekommenderar vi en pizzaugn från Ooni, ugnen det gör större skillnad än man tror.

Visste du att denna pizza har kungliga förbindelser?
Legenden säger att drottningen tröttnade på den franska gourmetmat som serverades på sin resa till Neapel i juni 1889. Raffaele Esposito från Pizzeria Brandi, som ansågs vara den mest berömda pizzatillverkaren i tiden i Neapel, blev sedan ombedd att göra henne en pizza.

Marinara

Marinara pizza

Pizza marinara är en populär och lättsmält napolitansk variant toppad med endast tomatsås, extra jungfruolja, oregano och vitlök. Marinaran tros vara historiens äldsta tomat-toppade pizza. Det hävdas av den Europeiska kommissionens förordning att pizza Marinara introducerades år 1734.

Namnet marinara härstammar från det italienska ordet ”marinaro” eller sjöfart. Sjömän i hamnstaden Neapel behövde mat med lång hållbarhet då de ofta var till sjöss i flera månader i sträck. Därför skapades Marinara pizza. Inget kött, ingen ost, bara en pizzabotten med en utsökt tomatsås.

Quattro stagioni

Quattro stagioni

Quattro stagioni (fyra säsonger) är en populär klassiker bland italienarna. Den är uppdelad i fyra sektioner med olika ingredienser, varvid varje sektion representerar en säsong på året. Kronärtskockor representerar vår, tomater eller basilika representerar sommar, svamp representerar höst och skinka, prosciutto eller oliver representerar vinter.

Capricciosa

Capricciosa

Capricciosa är en klassisk italiensk pizza som finns på varje pizzerias meny. Ingredienserna är tomatpuré, mozzarella, cremini-svamp, kronärtskocka, svarta oliver och prosciutto cotto (italiensk kokt skinka). Capricciosan är således identisk med quattro stagionin, men där delar man istället upp ingredienserna i 4 olika sektioner.

Denna pizza uppfanns 1937 av en en pizzeria i Rom under namnet La Capricciosa. Traditonellt varierande påläggen beroende på vad pizzabagarna hade kvar i kylen.

Quattro formaggi

Quattro formaggi

Quattro formaggi är en pizza med fyra sorters ost. Mozzarella är den grundläggande komponenten. De andra tre ostarna är oftast beroende på region, men traditionellt sett använder man gorgonzola, fontina och parmigiano reggiano. Quattro formaggin tros ha sitt ursprung i Lazio-regionen i början av 1700-talet.

Diavola

Diavola

Pizza diavola är en av de hetaste exporterna av italiensk mat. En tydlig indikation på detta är redan namnet på pizzan, som översätts till ”djävulsk”. Och namnet säger i princip allt, varför diavola alltid bör avnjutas med försiktighet. Den eldiga smaken är resultatet av traditionella ingredienser, vilket gör den till en delikatess för de som gillar kryddiga italienska rätter.

Vi känner inte till pizzans exakta ursprung men det finns mycket som tyder på att den kommer från Kalabrien i sydvästra Italien.

Frutti di mare

Frutti di mare pizza

Frutti di mare är en pizza med en intensiv smak av havet, tillagad med en bas av klassisk napolitansk pizza, mjuk och krispig, med topping av tomatsås och skaldjur (oftast scampi, musslor eller bläckfisk).

Pizza bianco

Pizza bianco med creme fraiche, räkor och löjrom

Pizza bianco är en så kallad ”vit” italiensk pizza. Den toppas inte med tomatsås utan istället vita såser så som ricotta, bechamelsås, och andra krämiga varianter.

Pizzan består oftast av pizzadeg, olivolja, vitlök, ost, salt och ibland pålägg inklusive grönsaker som spenat, tomat och örter.

Denna pizza är otroligt mångsidig och det är bara kreativiteten som sätter stopp för hur den ska se ut.

Ett par exempel på pizza bianco är:

  • Pizza bianco med kronärtskockkräm
  • Pizza bianco med västerbottenost
  • Pizza bianco med pesto och parmaskinka
  • Pizza bianco med ricotta, mozzarella och salsiccia

Pizzolo

Pizzolo pizza

Piezzolo är en siciliansk pizza med toppning som består av olivolja, oregano, peppar, parmesanost och salt. Beroende på om den serveras salt eller söt kan den fyllas med olika

Salt pizziolo: Ost, salami och grönsaker

Söt pizziolo: Ricotta och honung.

Pizzan stängs med ett andra deglager innan den serveras, så att det liknar en pizzamacka.

Pizza al tegamino

Pizza al tegamino

Pizza al tegamino, också känd som al padellino, är en italiensk pan pizza från staden Turin. Denna typ av pizza kännetecknas av degens dubbla jäsning och att den tillagas i små runda kastruller.

Att man tillagar den i mindre runda kastruller är för att den då jäser mer under gräddningen, vilket ger en mjukare pizza med knaprigare botten. Pizza al tegamino är mindre än den klassiska napolitanska pizzan, men också betydligt tjockare och krispigare. Precis som de flesta pizzor kan även denna sort fyllas med allt från skinka och ost till paprika och prosciutto.

Tonda romana

Tonda romana

Tonda romana är en papperstunn pizza från Rom. Den kan även kallas scrocchiarella, vilket betyder krispig eller knaprig. Genom att använda mindre vatten i degen (ca 55%) kan man kavla ut degen väldigt tunn utan att den går sönder.

Tonda pizza tillagas mycket snabbt och på grund av dess tunnhet gräddas alla ingredienser (deg, pålägg och ost) samtidigt. Pizzan gräddas vanligtvis vid en högre temperatur än al taglio-pizza och den högre temperaturen skapar en bubblig skorpa med mängder av fina mörka prickar.

Toppingen brukar bestå av tomatsås, mozzarella, olivolja och därefter river man ner lite färsk pecorino omedelbart efter att den kommer ut ur ugnen. För att pizzan inte ska bli för mjuk i mitten har den ofta ganska snålt med topping.

Pizza al taglio

Pizza al taglio

Pizza al taglio bakas i en stor rektangulär panna och skärs sedan i bitar för att köpa i disken. Har du varit i Rom så har du säkert sett folk gå runt i staden med en bit pizza al taglio i händerna.

Grunden för en al taglio består av tomatsås, oregano och olivoljja. Därefter kan man hitta mängder av olika toppingalternativ; bland annat mozzarella, salami, oliver m.m.

Skorpan på en al taglio är lätt och luftig på grund av dess långa jäsningstid. Den har en fantastisk konsistens med en frasig skorpa. Den gräddas i cirka 300°C en stund, och gräddas sedan en andra gång efter att man lägger på toppingen. Denna tvådelade tillagningsprocess skapar en jämnare tillagning och en perfekt pizza.

Pizza fritta

Pizza fritta

Pizza fritta, den friterade calzone-versionen av napolitansk pizza, uppstod som ett resultat av fattigdom när Neapel attackerades under andra världskriget och den blev känd som folkets pizza.

Det gick inte att få tillgång till – än mindre råd – traditionell pizza, lokalbefolkningen började steka degen och använda billiga ingredienser som ansjovis och broccoli. De mindre önskvärda delarna av grönsaker, som kronärtskockstammar, användes också. Filosofin var att ”vad du än steker blir det gott”, och det visade sig bli en succé.

Pizza siciliana

Pizza siciliana

Pizza siciliana är pizza tillagad på ett sätt som har sitt ursprung i Sicilien, Italien. Pizzan är också känd som sfincione eller focaccia med pålägg.

Traditionell siciliansk pizza är ofta tjock och rektangulär, men kan också vara rund och likna den napolitanska pizzan. Den toppas ofta med lök, ansjovis, tomater, örter och stark ost som caciocavallo och toma.

De sicilianska metoderna för att göra pizza är kopplade till lokal kultur och de olika regionernas traditioner, så det finns skillnader i att förbereda pizza bland de sicilianska regionerna Palermo, Catania, Siracusa och Messina.

Vidare läsning

  1. Vilken sorts dryck passar till vilken sorts pizza? Öl, vin eller läsk? Läs vår artikel här!
  2. Baka egen italiensk pizza? Läs boken Pizza Napoletana, världens bästa pizzabok.
  3. Kika på vårt recept på Pizza Marinara.

Lämna en kommentar