Napolitansk pizzadeg

Det finns en uppsjö av olika recept när det kommer till napolitansk Pizza, men idag ska vi titta på hur man gör en pizzadeg till äkta napolitansk pizza enligt AVPN standard.

Vad är Vera Pizza Napoletana?

Vera Pizza Napoletana är en ideell förening vars mål är att marknadsföra och skydda namnet och produkten Pizza Napoletana; en stil av pizza och tradition som finns i Neapel. Termen Vera, eller Verace, betyder sant, äkta eller verkligt. Rörelsen har inte en enda röst utan stöds snarare av en rad organisationer, inklusive branschorganisationer, restauranger, tillverkare av utrustning och ingredienser, utbildare och skolor.

Vilka är de grundläggande VPN-riktlinjerna?

  1. En vedeldad ugn: Pizza Napoletana måste gräddas i en vedeldad ugn som kommer upp i ca 450c, tex Ooni Karu 16 från Ooni (vår favorit). Undantag kan beviljas för gasolugnar när vedeldning inte är tillåten på en plats.
  2. Riktiga ingredienser: Tipo 00 mjöl, San Marzano tomater för såsen, äkta Fior di Latte eller Mozzarella di Bufala, färsk basilika, salt och jäst.
  3. Korrekt teknik: Din pizzadeg måste knådas antingen för hand eller med en bakmaskin som går i låg hastighet. Man får inte lov att använda degpress eller kavel, och gräddningstiden bör inte överstiga 90 sekunder. Börja med vatten och tillsätt aldrig socker eller fett till degen!

För älskare av äkta italiensk pizza rekommenderar vi boken Pizza Napoletana, läs vår recension i denna länk. Det är helt klart världens bästa pizzabok med konkreta tips på hur du gör den fulländade degen. Finns hos Bokus och Adlibris.

Napolitansk pizza margarita med mozzarella, basilika och tomat

Napolitansk pizza recept

Äkta napolitansk Vera Pizza enligt AVPN standard
Förberedelser 1 d
Tillagningstid 2 minuter
Total tid 1 d
Måltid Huvudrätt
Kök Italienskt
Portioner 8 Pizzor

Ingredienser
  

  • 1 liter Vatten
  • 1600 – 1800 g Tipo 00 mjöl Beroende på hur väl mjölet tar upp vätska
  • 1 – 3 g Färsk Jäst Eller 1/3 så mycket torrjäst
  • 6 – 10 teskedar Salt Motsvarar 40 – 60 g salt

Instruktioner
 

  • Värm vattnet till rumstemperatur (ca 25-28 grader) och häll ner i en stor skål
  • Blanda ner saltet i vattnet
  • Blanda ner mjölet och smula därefter ner jästen
  • Rör runt med en sked eller en träslev till det att mjölet absorberat allt vatten
  • Ta ut degen från skålen och knåda den i 15-20 minuter
  • Rulla degen till en stor boll och se till att den får en blank och fin yta, sätt därefter ner degen i skålen igen
  • Låt jäsa i en första omgång
  • Ta ut degen från skålen och dela i bollar om 250g (eller 200g för en liten pizza 22-24 cm och 280g för en stor 28-35 cm)
  • Lägg bollarna i en jäsform och låt jäsa i ytterligare minst 8 och maximalt 24 timmar
Keyword Pizza

Vidare läsning

  1. Läs vårt recept på tomatsås för pizza här.
  2. Du kan enkelt göra din egna pizzasallad!
  3. Vår recension om Ooni pizzaugnar här.
  4. Ägarna bakom Lilla Napoli har författat världens bästa pizzabok: Napoletansk pizza – jakten om en fulländad Napoletansk pizza i hemmaugn, ombyggd grill och vedugnLäs vår recension om boken här.

Lämna en kommentar

Betygsätt recept




[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]