Napolitansk pizzadeg

Det finns en uppsjö av olika recept när det kommer till napolitansk Pizza, men idag ska vi titta på hur man gör en pizzadeg till äkta napolitansk pizza enligt AVPN standard.

Vad är Vera Pizza Napoletana?

Vera Pizza Napoletana är en ideell förening vars mål är att marknadsföra och skydda namnet och produkten Pizza Napoletana; en stil av pizza och tradition som finns i Neapel. Termen Vera, eller Verace, betyder sant, äkta eller verkligt. Rörelsen har inte en enda röst utan stöds snarare av en rad organisationer, inklusive branschorganisationer, restauranger, tillverkare av utrustning och ingredienser, utbildare och skolor.

Vilka är de grundläggande VPN-riktlinjerna?

  1. En vedeldad ugn: Pizza Napoletana måste gräddas i en vedeldad ugn som kommer upp i ca 450c, tex Ooni Karu 16 från Ooni (vår favorit). Undantag kan beviljas för gasolugnar när vedeldning inte är tillåten på en plats.
  2. Riktiga ingredienser: Tipo 00 mjöl, San Marzano tomater för såsen, äkta Fior di Latte eller Mozzarella di Bufala, färsk basilika, salt och jäst.
  3. Korrekt teknik: Din pizzadeg måste knådas antingen för hand eller med en bakmaskin som går i låg hastighet. Man får inte lov att använda degpress eller kavel, och gräddningstiden bör inte överstiga 90 sekunder.
Napolitansk pizza margarita med mozzarella, basilika och tomat

Napolitansk pizza recept

Äkta napolitansk Vera Pizza enligt AVPN standard
Förberedelser 1 d
Tillagningstid 2 minuter
Total tid 1 d
Måltid Huvudrätt
Kök Italienskt
Portioner 8 Pizzor

Ingredienser
  

  • 1 liter Vatten
  • 1600 g Tipo 00 mjöl
  • 1 g Färsk Jäst
  • 5 teskedar Salt

Instruktioner
 

  • Värm vattnet till rumstemperatur (ca 25-28 grader) och häll ner i en stor skål
  • Blanda ner saltet i vattnet
  • Blanda ner mjölet och smula därefter ner jästen
  • Rör runt med en sked eller en träslev till det att mjölet absorberat allt vatten
  • Ta ut degen från skålen och knåda den i 15-20 minuter
  • Rulla degen till en stor boll och se till att den får en blank och fin yta, sätt därefter ner degen i skålen igen
  • Låt jäsa i 24 timmar
  • Ta ut degen från skålen och dela i bollar om 250g
  • Lägg bollarna i en jäsform och låt jäsa i ytterligare 18 timmar
Keyword Pizza

4 svar på ”Napolitansk pizzadeg”

    • I det här receptet ska man ha extremt lite jäst, för att degen ska jäsa i ett dygn i rumstemperatur. Man kan naturligtvis ta mer jäst och kortare jästid om man vill, eller ta mer jäst och låta degen jäsa i kylen istället om man föredrar det. Men de flesta recept där man försöker att efterlikna den traditionella napolitanska pizzan så är det väldigt lite jäst och väldigt lång jästid.

      Svara
  1. Så först 24 timmar i rumstemperatur sedan 18 på kalljäsning? 🙂 Ska de jäsa tätt förslutet hela tiden? Tack på förhand.

    Svara
    • Tack för din kommentar! Precis först i rumstemperatur därefter kalljäsning. Exakt vilken tid man ska välja varierar mycket beroende på vem du frågar. Vissa säger kalljäsning i flera dagar. Bäst är att prova sig fram. En plastfolie över blir bra. Lycka till! 🙂

      Svara

Lämna en kommentar

Betygsätt recept