Negroni: Bästa receptet på en tidlös italiensk cocktail!

Negroni är en ikonisk cocktail med ursprung i Italien som har vunnit hjärtan över hela världen. Med sin karakteristiska balans mellan bitterhet, sötma och kryddighet har Negroni blivit en favorit bland drinkälskare och bartenders.

Artikeln innehåller reklamlänkar till Cervera och Barshopen.

Drinken skapades första gången i början av 1900-talet av en italiensk greve vid namn Camillo Negroni. Historien säger att greven bad bartendern att förstärka sin favoritcocktail, Americano, genom att tillsätta lite gin istället för sodavatten. Resultatet blev en kraftfullare och mer komplex dryck som snabbt blev populär.

Enkelt men gott!

Traditionellt sett består Negroni av lika delar Campari (en bitter italiensk aperitif), Gin och röd söt italiensk Vermouth. Det är just kombinationen av dessa tre ingredienser som ger drinken dess distinkta smakprofil. Campari ger en bitter och fruktig karaktär medan ginens örter och kryddor bidrar till en subtil komplexitet. Vermouthens sötma balanserar upp den intensiva bitterheten och ger en rund och len finish.

Negroni drinkrecept - så gör du

Negroni

Så här blandar du den klassiska drinken Negroni.
5 från 2 betyg
Förberedelser 1 minute
Tillagningstid 3 minuter
Total tid 4 minuter
Måltid Drinkar
Kök Italienskt
Portioner 1 glas
Kalorier 140 kcal

Equipment

 • 1 Högt glas eller shaker
 • 1 Sil

Ingredienser
  

 • 3 cl Campari
 • 3 cl Gin, exempelvis italienska Gin Bacûr från Bottega SpA, eller svenska Hernö Gin
 • 3 cl Söt röd italiensk vermouth
 • Is
 • 1 st Apelsinzest

Instruktioner
 

 • Häll alla flytande ingredienser i ett högt glas med is.
  3 cl Campari, 3 cl Gin, exempelvis italienska Gin Bacûr från Bottega SpA, eller svenska Hernö Gin, 3 cl Söt röd italiensk vermouth, Is
 • Rör drinken i ca 30 sekunder. Smaka av.
 • Sila upp drinken i ett isfyllt glas. Så stora isbitar som möjligt är bäst då de smälter långsammare och späder därmed inte ut din Negroni
  Is
 • Ta en bit apelsinzest (ytterskalet på apelsinen) och pressa det över drinken för att få ut apelsinskalets oljor.
  1 st Apelsinzest
 • Gnid zesten mot glasets kanter och stoppa sedan ner det i drinken.
Keyword campari, cocktail, drink, gin, Negroni, vermouth

För att tillreda en klassisk Negroni hälls lika delar Campari, gin och röd Vermouth över is i ett rörglas eller shaker. Sedan rörs eller skakas ingredienserna väl för att kyla ner drinken och blanda smakerna. Slutligen silas den upp i ett cocktailglas och serveras med en apelsinzest för att ge en frisk citrusdoft.

Picknick kit Negroni
Ingen picknick utan en Negroni! Småflaskorna man kan hitta på Finlandsbåtarna kommer till väl till pass – enkelt att blanda och blir lagom att dela på två!

Det som gör Negroni så älskad är dess komplexa och balanserade smak. Den har en sofistikerad bitterhet som utmanar smaklökarna på ett behagligt sätt. Drinken passar perfekt som en aperitif innan middagen då dess smaker stimulerar aptiten och förbereder magen för maten.

Tips: Ciseleringsjärn till Zesten

Många olika drinkar innehåller citronzest, grapefruktzest eller som i Negroni apelsinzest. Zest är det yttersta skalet på en citrusfrukt och används som smaksättare i drinken, och för att ge den ett lyxigt utseende.

För en enstaka drink då och då så funkar det kanske med en vass kniv, men ska du göra drinkar ofta så rekommenderar jag dig att köpa ett Ciseleringsjärn. Med ett sådant ”skrapar” du lätt av den yttersta delen av citrusfrukten, utan att få med något av den beska, vita delen av skalet.

Förslag på Ciseleringsjärn är Zester Deco Peeler eller Kebony från Victorinox.

Varianter på Negroni

Negroni har även inspirerat till en mängd olika variationer. Vissa bartenders experimenterar med olika ginsorter eller ersätter vermouthen med andra likörer för att skapa nya smakupplevelser. Oavsett variation förblir Negroni en tidlös klassiker som aldrig går ur modet.

 1. Byt ut ginen mot rejält med sodavatten, och du har en klassisk Americano, som ju som tidigare sagts var föregångaren till Negroni.
 2. Byt ut Camparin mot Aperol och du får en Negroni Aperol, en somrig variant av den klassiska drinken. Med fördel väljer du då även en lite ”fruktigare” gin, exempelvis Åland Distillery Rosé Gin.
 3. Ta en torr vit fransk vermouth i stället för den röda söta italienska, och Lillet Blanc i stället för Campari, och du har en White Negroni. Grapefruktzest i stället för apelsinzest ger dig en surare variant av den klassiska Negronin.

Ingredienserna i Negroni

Gin, Vermuth och bitter – tre ingredienser som i sin enkelhet kan varieras oändligt! Prova dig fram till vilken kombination du själv gillar bäst!

Negroni skiss

Vermouth

Vermouth är en förfinad och kryddad dryck som har sitt ursprung i norra Italien och södra Frankrike. Det är ett starkvin som har blivit känd för sin unika smak och användning i olika cocktails och aperitifer.

Vermouth har en lång historia och har varit populär sedan 1800-talet. Det var i städerna Turin i Italien och Marseille i Frankrike där drycken först fick sin popularitet. Vermouth blev snabbt en integrerad del av den lokala kulturen och serverades som en aperitif eller digestif.

Den franska vermuthen är oftast vit och torr. Men nu ska vi som sagt göra en italiensk drink, och då ska vi välja den röda, söta varianten.

Gin

Det finns fem olika klassiska ginstilar. När vi pratar om gin för drinkar så tänker vi oftast på den vanligaste stilen London Dry Gin – en ganska så torr gin. Om du tycker att din Negroni är lite för bitter så kan du experimentera med att välja en gin av typen Old Tom. Det är en gin som är sötare än sitt Londonsyskon. Sötman lyfter fram smak- och doftämnen ur destillatet och gör även ginet mjukare. Svenska Hernö Old Tom Gin har utsetts till världens bästa gin – ett bra val för din drink!

Vill du i stället ha en starkare Negroni, så kan du använda dig av Navy Strength Gin. Denna gin tillverkas enligt samma recept som London Dry, men är betydligt starkare (57%). Alkolhol är en smakbärare, och när man höjer alkoholstyrkan så blir ginsmaken annorlunda trots samma grundrecept.

Negroni är en riktigt lyxig cocktail

Campari

Campari är en ikonisk italiensk aperitif som har erövrat drinkscenen med sin djärva och distinkta smak. Med sin karakteristiska bitterhet och livfulla röda färg har Campari blivit en favorit bland cocktailentusiaster världen över.

Vill du minska ner lite på alkoholstyrkan i din Negroni, så kan du välja Sanbitter i stället för Campari. Sanbitter säljs på Systembolaget i sexpack av 10 cl flaskor, och är alkoholfri. Tillverkare är San Pellegrino, samma producent som gör San Pellegrino Limonata.

Så nästa gång du är sugen på en cocktail med karaktär, ge Negroni en chans. Upplev den bitterljuva njutningen som har charmat människor i över hundra år. Skål!

2 svar på ”Negroni: Bästa receptet på en tidlös italiensk cocktail!”

 1. 5 stars
  Det finns bara ett fel med Negroni: Den är så himla god! Så man kan inte låta bi att dricka ”lite för många”. Perfekt med förslaget med Sanbitter så det blir liiite mindre procent i drinken.

Kommentarer är stängda.