Ooni pizzaugnar

 

Bästa Pizzaugnen 2022

Ooni Karu 16

Ooni Karu 16

Vår vinnare i detta test och den perfekta pizzaugnen enligt oss

Ooni Karu 16 är vår vinnare bland de sex olika Ooni-pizzaugnarna som finns idag. Detta är den enda ugn som är godkänd av AVPN för hemmagjorda napolitanska pizzor.

Det finns idag 6 st olika modeller av pizzaugnar som Ooni har producerat. De har fått massor av positiva recensioner och höga betyg överallt. Samtliga Ooni-modeller är prisvärda jämfört med vad som finns på marknaden idag. Fyra är den mest prisvärda modellen (kostar €299) medan Karu 16 är den dyraste och kostar strax under 8000 kr. Ooni Karu och Ooni Koda 12 kostar €349.

Ugnarna finns i flera storlekar och värmekällor. Karu 16 och Ooni Pro-modellerna är de största. De delar nästan samma skaldesign och materialkvalitet. Båda har ett skal i rostfritt stål, keramisk fiberisolering och baksten av kordierit. De är väldigt tåliga och har dessutom 3 års garanti när du registerar dig på Ooni.com.

Översikt – Vilken Ooni pizzaugn passar dig?

  Typ Populär? Pris kr (ca)  
Ooni Koda 16 Gas ***** 4000 – 7000 Finns här
Ooni Karu 12 Gas + ved **** 2800 – 4000 Finns här
Ooni Koda 12 Gas **** 2600 – 3600 Finns här
Ooni Fyra Ved *** 1800 – 3300 Finns här
Ooni Karu 16 Gas + ved *** 7000 – 10000 Finns här
Ooni Pro Ved *** 5300 – 5500 Finns här

Vi har provat samtliga pizzaugnar från Ooni, och detta är vad vi tycker:

Jämförelse av Ooni pizzaugnar

Ooni Koda 16

Ooni Koda 16

Ooni Koda 16 är en av de populäraste pizzaugnarna som finns att köpa idag. Det är en ganska stor ugn men ändå bärbar – den väger 18 kg. Denna ugn drivs med propangas och har en matlagningsyta på 40 x 40cm. Det innebär att du får plats med en gjutjärnspanna om du skulle vilja laga något annat än pizza.

Om du letar efter är en gaseldad pizzaugn med stort utrymme inuti, rekommenderar vi absolut Ooni Koda 16. Men om du föredrar en stor pizzaugn men vill ha ett alternativ med flera bränslen föreslår vi Ooni Karu 16.

Se pris hos Cervera

Se pris hos Hemmy

Ooni Karu 16

Ooni Karu 16

Ooni Karu 16 är den kompletta pizzaugnen som täcker alla behov. Den är portabel, kan drivas med olika bränslen och ger fantastiska resultat varje gång. Den inbyggda glasdörren är inte bara funktionell och håller värmen inne, utan den ser riktigt cool ut också. Du hittar inte en bättre ugn i den här prisklassen.

Se pris hos Hemmy

Ooni Koda 12

Ooni Koda

Ooni Koda 12 är en liten gasdriven pizzaugn. Det är den lättaste av Ooni-modellerna (9kg), vilket gör den perfekt för att bära runt och ta med på resor. Koda 16 har varken dörr eller skorsten, så den har Oonis mest minimalistiska design.

Så om du letar efter en liten ugn att ta med dig på resor är detta ett utmärkt alternativ.

Se pris hos Cervera

Se pris hos CDON

Ooni Fyra

Ooni Fyra

Ooni Fyra är Oonis billigare modell och den drivs med träpellets. Även denna modell är portabel och väger endast 10 kg. Fyra använder är lite mer bränsleeffektiv än många andra portabla pizzaugnar där ute.

Om du letar efter det ett budgetvänligt alternativ, och en liten ugn som ger din pizza en hint av vedrök, då är det Ooni Fyra du ska köra på.

Se pris hos Cervera

Se pris hos CDON

Ooni Karu 12

Ooni Karu

Ooni Karu 12 är en pizzaugn som kan drivas med flera olika bränslen. Den är lite tyngre än Koda eller Fyra då den väger 12 kg, men den är fortfarande tillräckligt lätt för att flytta runt och ta med på resor. Till skillnad från Fyra har den här en patenterad Flamekeeper-teknik som gör att ugnen kan behålla värmen, även när dörren inte är stängd. Med Fyra måste dörren vara stängd när du lagar pizza.

Ooni Karu kostar lika mycket som Koda, €349. Tänk dock på att om du vill kunna använda både ved och gas i Karu måste du köpa gasutrustningen separat, så i slutändan blir priset högre med den här.

Om du vill ha en liten pizzaugn som kan drivas med olika bränslen och är lätt att resa med, då är det här det bästa alternativet för dig.

Se pris hos Cervera

Se pris hos CDON

Ooni Pro

Ooni Pro

Ooni Pro är en pizzaugn som går på både ved och gas, och har en större pizzasten än Koda 16. För att den ska kunna drivas med gas behöver du dock köpa till Oonis egna gasbrännare. Den här ugnen har en yta på 45 x 45cm, så om du skulle vilja tillaga något annat än pizza går det alldeles utmärkt.

Ooni Pro är tyngre än Koda 16 och även dyrare. Så om du bara vill ha en gasdelad ugn, föreslår vi Koda 16. Men om du vill ha en mer rymlig ugn med möjlighet att välja bland många bränslen källor så kör på Ooni Pro.

Tips – Jämför pizzaugnar på PriceAdvisor

Vilken är den bästa pizzaugnen från Ooni?

1. Vår vinnare: Ooni Karu 16

Vår vinnare i detta test och den perfekta pizzaugnen enligt oss. Du kan använda olika bränslen i denna värsting, kol, ved eller gas. Den är dessutom extremt snabb och kommer upp till 500 grader på bara 15 minuter.

Ugnen har också glasdörr av ViewFlame-teknologi, vilket gör att du kan se pizzan medan den gräddas även när dörren är stängd. Och ovanpå allt så kan du baka stora familjepizzor i denna ugn, vilket gör den perfekt för familjekvällar eller hemmafester. Ugnen är portabel och du kan ta med den ut när du besöker familj, vänner eller kanske åker ut på camping. Som du säkert hör är vi helt sålda på denna ugn.

Bästa egenskaperna

 • ViewFlame-teknologi. Den fasthängda dörren gör att värmen hålls kvar i ugnen och du kan se din pizza genom glaset.
 • Inbyggd digital termometer. Det ingår en smart termometer som sitter fast på ugnen. Denna termometer mäter direkt temperaturen på stenen, vilket gör att du slipper köpa till en infraröd tempmätare.
 • Rekommenderas av AVPN. Ooni Karu 16 är den enda ugn som rekommenderas av Associazione Verace Pizza Napoletana för hushållsbruk.
 • Snabb uppvärming. Karu 16 kommer upp i 500 grader på bara 15 minuter.
 • Stor yta. Du får plats med 16-tums pizzor i denna ugn.

Du borde också veta

 • Gasbrännaren ingår inte. Tyvärr blir det totala priset lite högre om du vill använda denna ugn med gas, då brännaren inte ingår i priset och måste köpas seperat.

Vårt betyg: 10 av 10

Köp Ooni Karu 16 här

2. Bästa vedeldade pizzaugn: Ooni Pro

Ooni Pro är den största Ooni-modellen och är perfekt för lite större familjer. Ugnen har kapacitet för stora familjepizzor och den kan drivas med olika typer av bränsle (kol, ved, gas). Ooni Pro har en liten inlärningskurva, men så fort du har fått dille på den så har du en pizzaugn du kan skapa autentiska napolitanska pizzor med.

Bästa egenskaperna

 • Mångsidig: Förutom pizza kan du använda den stora matlagningsytan för att rymma många typer av mat. Du kan bland annat tillaga kött, bröd, rostade grönsaker eller grytor.
 • Går på fyra typer av bränsle: Du kan laga dina pizzor med ved, kol, gas eller pellets. Dock behöver du köpa till seperata brännare för gas respektive pellets.
 • Bevarar värmen väldigt bra:
  Den isolerade ytan och även bakstenen har optimal värmebeständighet. Det tar ca 20 minuter att värma upp ugnen till optimal temperatur.
 • Stor yta: Med en matlagningsyta på 17,7 x 17,7 ″ passar du enkelt dina 16-tums pizzor.

Du borde också veta

 • Gasbrännare ingår inte: Trots det höga priset ingår tyvärr ingen gasbrännare.
 • Den har en inlärningskurva. Det tar ungefär ett dussin pizzor innan du fått riktig ordning på denna ugn. Man får experimentera lite med mängden ved, mängden luft, tid etc. Men när du väl fått rätsida på den så är det den perfekta ugnen för pizzor.

Vårt betyg: 9.5 av 10

Köp Ooni Pro här

3. Bästa gaseldade pizzaugn: Ooni Koda 16

Denna modell är en större version av den ursprungliga Ooni Koda och den innehåller också innovativa funktioner såsom L-formad brännare för jämnare matlagning, och bättre isolering. Du kan få plats med stora familjepizzor i denna ugn, och designen på ugnen är väldigt stilren. Detta är en av Oonis dyrare ugnar, men den är onekligen värd priset.

Bästa egenskaperna

 • 16-tums pizzor: Som namnet antyder har Ooni Koda 16 en matlagningsyta på 16 tum och passar perfekt för stora pizzor.
 • Snygg design: En elegant mattsvart yta med inslag av silver ger den ett elegant och stilrent utseende.
 • Bevarar värmen väl: Ooni Koda 16 har en fiberisolerad interiör som gör att den bevarar hetta inne i ugnen på ett helt annat sätt. Den har isolerats runt skalet med 20 mm keramik.
 • L-formad låga. Koda 16 har en innovativ L-formad brännare som lagar pizzor på 60 sekunder, du behöver bara vända på pizzan en gång efter 30 sekunder.

Du borde också veta

 • Koda 16 innehåller nya funktioner som gör att den är något dyrare än övriga modeller.

Vårt betyg: 9 av 10

Köp Ooni Koda 16 här

4. Bästa portabla pizzaugnen: Ooni Fyra

Ooni Fyra presterade riktigt bra under våra tester. Vi tillagade minst två dussin pizzor och de kom ut gräddade till perfektion. Ugnen värms upp snabbt och håller inne värmen länge. 

Dock upplevde vi det väldigt krångligt att vända på pizzan inne i ugnen. Man måste ta ut den först. Pelletsen behöver också konstant påfyllning för att hålla värmen jämn, vilket vissa tyckte var obekvämt.

Bästa egenskaperna

 • Snabb uppvärmning: Fyra kommer upp till 500°C på cirka 20 minuter. Värmefördelning och bevaring är bra – ventilen på baksidan och skorstenen driver värmen från ugnens baksida till fronten. Den förbättrade isoleringen och skalet håller mer av värmen inne i ugnen, plus att bakstenen värms också snabbt och bevarar värmen väl.
 • Snabb tillagningstid: Det tog cirka 60-90 sekunder att laga de flesta pizzorna beroende på tjocklek.
 • Enkel temperaturreglering: du kan styra luftflödet inuti ugnen med skorstenen och den justerbara ventilen på enhetens baksida. Ooni Fyra levereras också med en dörr som du använder för att stänga öppningen för att hålla kvar värmen i ugnen.
 • Enkel att rengöra: de höga temperaturerna bränner ut allt som blir kvar i ugnen, så det blir ingen svår rengöring efter tillagningen. Du tar bara bort och rengör stenen, tömmer pelletsbrickan och rengör sedan utsidan med tvål och vatten.
 • Kompakt och portabel: den är relativt kompakt i storlek. Ooni Fyra väger bara 10kg och benen är hopfällbara. Skorstenen och dörren är löstagbara och passar in i ugnen.
 • Solid byggkvalitet: stålskalet med keramisk fiberisolering är tjockt och robust. Den tål alla väder. Bakstenen är 10mm tjock och tåler det mesta. De tre stålbenen är robusta och håller ugnen stabil under användning.
 • Enkel att installera: installationsprocessen är enkel. Du fäller helt enkelt ner benen, skjuter in bakstenen och skruvar i skorstenen och behållaren. Dörren sätts också på plats snabbt och enkelt.

Du borde också veta

 • Behöver regelbunden påfyllning: behållaren är större än den som var i den gamla Ooni 3. Dock måste du dock fylla på pellets ganska ofta för att hålla temperaturen stabil, speciellt när du gör många pizzor.
 • Kräver ständig övervakning: ugnen värms snabbt och kommer upp till väldigt höga temperaturer. Du måste ständigt hålla koll på din pizza och rotera den ofta, annars bränns den fort.
 • Trångt: det inre utrymmet är bara 35cm brett. Den är tillräckligt stor för att passa i 12-tums pizzor, men att vända dem medan de är inne är ingen lätt match. Du måste ut pizzorna utanför för att vända dem eller göra mindre pizzor (ca 9 tum breda).
 • Innehåller inte några användbara tillbehör: du måste köpa en eldstarter, lövträpellets, pizzaskal och en infraröd termometer.

Vårt betyg: 8.5 av 10

Köp Ooni Fyra här

5. Bästa budgetvalet: Ooni Karu 12

Vi var helt klart nöjda med pizzorna vi gräddade i vår Ooni Karu 12. Pizzorna tillagades ordentligt oavsett vilken typ av bränsle vi använde. Ooni Karu är dessutom solid byggd, hållbar, enkel att installera och väldigt prisvärd.

För att kunna använda gas i denna ugn behöver du dock köpa till en seperat brännare, vilket egentligen gör att den totala kostnaden blir högre för denna ugn. Även med denna ugn finns liten inlärningskurva, särskilt när du använder ved som bränsle.

Bästa egenskaperna

 • Flera bränslealternativ: Ooni Karu kan drivas med kol eller äkta ved (eller en kombination av både). Den är också gaskompatibel – du kan köpa en separat Ooni-gasbrännare.
 • Relativ snabb uppvärmningstid: uppvärmning av ugnen tar cirka 20 minuter eller mindre vid användning av gas eller kol och upp till 30 minuter när du använder ved. Det är inte den snabbaste men det är en anständig hastighet, plus att den når höga temperaturer på upp till 932 ° F.
 • Grym värmebeständighet: den har fått mycket beröm för sin värmebeständighet. Den tjocka rostfria kroppen med keramisk fiberisolering och den patenterade flamekeeper tekniken hjälper till att hålla temperaturen väldigt hög inne i ugnen. Dörren förhindrar också att du tappar värme genom öppningen.
 • Snabb matlagning: i genomsnitt tog varje pizza vi lagade 120 sekunder att tillaga oavsett vilken typ av bränsle vi använde. Det gick ännu snabbare när vi använde gas – då tog det bara 90 sekunder per pizza.
 • Stabil konstruktion: Enheten har ett skal av rostfritt stål i och är förstärkt med keramisk fiberisolering. Bakstenen är av kordieritmaterial. Den är tjockare (15mm) och håller betydligt längre än de tunnare stenarna.
 • Bärbar och enkel att sätta ihop: Ugnen väger endast 12kg. Skorstenen är avtagbar och benen är ihopfällbara.

Du borde också veta

 • Kommer med en liten inlärningskurva: när du använder ved är det svårt att hålla en stabil temperatur, åtminstonde tills du fått in rätt teknik. Du behöver också hålla koll på pizzan hela tiden då den bränns väldigt fort i denna ugn.
 • Snålt med tillbehör: du behöver köpa till pizzaspade och en infraröd termometer då de inte ingår. Gasbrännaren säljs också separat vilket ökar ugnens totala kostnad.

Vårt betyg: 8.5 av 10

Köp Ooni Karu 12 här

6. Bäst för nybörjare: Ooni Koda 12 gasdriven pizzaugn

Ooni Koda 12 är ett perfekt alternativ om du vill ha en billig och enkel pizzugn. Den kommer upp till 500 grader och lagar pizza på 90 sekunder (eller mindre). Det behövs ingen montering och den passar i alla utomhusutrymmen. Även om det saknar en dörr hålls värmen inne i ugnen tack vare flamekeeper-tekniken. Pizzastenen kunde dock gärna varit lite tjockare, då den snabbt tappar värmen.

Bästa egenskaperna

 • Portabel. Ooni Koda är liten och lätt. Den väger bara 9kg och måtten är 62 x 40 x 18 cm, vilket gör det enkelt att flytta runt. Denna modell har ingen skorsten, så den är den minsta av alla Ooni-ugnar.
 • Enkel rengöring. Ugnen är väldigt enkel och det gör att du slipper rengöra massa olika komponenter. Bara skrapa ur stenen och torka insidan när ugnen kylts ner.
 • Värmekontrollratt. Du kan enkelt styra temperaturen med en vridbar ratt.

Du borde också veta

 • Tunn sten. Den här modellen har en sten som är 10 mm tjock. Alltså hela 5mm tunnare än den som kommer med Ooni Koda 16. Det gör att värmehållningen blir lite sämre med denna ugn.

Vår betyg: 8 av 10

Köp Ooni Koda 12 här

Slutsats

Om du har bestämt dig för en Ooni ugn så kommer du inte ångra dig. Vill du ha en enklare modell som håller i många år kan vi rekommenderas Ooni Koda 16. Men om du vill ha Oonis värsting är det Ooni Karu 16 som gäller. Det är en väldigt kraftfull ugn som kan drivas med flera bränslen, den har dessutom en riktigt snygg glasdörr och en inbyggd digital termometer. Bättre ugn hittar du inte i den prisklassen.

Vidare läsning

Lämna en kommentar