Pizza i Pisa – och andra delikatesser från Toscana!

Säger någon Toscana, så tänker man direkt på Lutande Tornet i Pisa. Huvudstaden i Toscana är dock inte Pisa, utan Florens, som var centrum och startpunkt för renässansen, som slutligen kom att innebära att hela Europa togs från medeltid in i moderniteten. Här kan du uppleva fantastiskt renässansarkitektur och riktiga kulturella skatter som Gallerie degli Uffizi. Konstmuséet är ett galleri i världsklass (och ett av världens äldsta), till bredden fyllt med verk av allt från Botticelli till Michelangelo.

Men det Toscana som vi älskar är faktiskt mycket mer än ”bara” ett av världens viktigaste kulturarv. Hela regionenen präglas av en härlig mat- och dryckeskultur, något som vi på Italienskpizza.se aldrig får nog av att utforska.

Pizza i Pisa – pizzerior i Toscana

Pizza i Pisa – ordleken var för bra för att inte ha med. Men undertecknad fick faktiskt äran att avnjuta en äkta italiensk pizza vid en vistelse i just Pisa för cirka tio år sedan. Ingen av alla de härliga pizzasorter som finns kommer från just Toscana, men vi kan intyga att man även här kan kosten att baka denna italienska nationalrätt enligt konstens alla regler. Det blev en Capricciosa och en Bianco – en bra början på vår Toscanaresa.

Du som är pizzaälskare kommer knappast att bli besviken. Utbudet av pizzerior är liksom i övriga Italien rikligt. Vilka är värda ett besök?

Den italienska pizzatopplistan 50 Top Pizza rekommenderar följande pizzarestauranger i Toscana, i rangordning:

  1. ‘O Scugnizzo, Arezzo
  2. Apogea, Pietrasanta (LU)
  3. Il Vecchio E Il Mare, Florens
  4. Giovanni Santarpia, Florens
  5. Pizzeria Chicco, Colle Di Val D’Elsa (SI)
  6. Giotto Pizzeria – Bistrot, Florens
  7. Battil’oro, Quercta (LU)
  8. La Pergola, Radicondoli (SI)
  9. Bottega Dani, Cecina (LI)
  10. Il Paccero, Florens

Till denna lista kan vi gärna lägga vår egen favorit Gustarium på Via Dei Cimatori 24 i Florens. Det är mer eller mindre ett hål i väggen, men pizzan är utsökt och alltid bakad med de bästa dagsfärska ingredienserna.

Andra restauranger i Toscana du inte får missa

Låt oss vara ärliga, Toscana är egentligen långt mycket mer än pizza.

Här är några av de absolut bästa restaurangerna i Toscana:

  1. Enoteca Pinchiorri, Florens – Trestjärnig Michelinkrog i Toscana där varje liten rätt överträffar den förra, nästan som ett fyrverkeri av smakupplevelser.
  2. Caino, Montemerano – Två Michelinstjärnor, modern matkonst i rustik miljö enligt konceptet att gästen alltid ska veta vad man äter.
  3. Santa Elisabeta, Florens – Kreativ medelhavskost i det byzantinska tornet Torre della Pagliazza. Två stjärnor.
  4. Arnolfo, Colle di Val d’Elsa – Restaurang som fått sitt namn av 1200-talsarkitekten Arnolfo di Cambio vars barndomshus ligger endast några hundra meter bort. Vänlig och familjär atmosfär och underbar mat med ingredienser som visar hur mångfacetterad Toscanas kulinariska palett är.
  5. Bracali, Ghirlanda – En överraskande elegant restaurang i en ganska vanlig toskansk by. Två bröder står för den perfekta matupplevelsen. Den ena är expert på kötträtter och den andre ser till att matcha med ett passande vin.
  6. Virtuoso Gourmet – Tenuta Le Tre Virtù, San Piero a Sieve – Bjuder på en fantastisk meny med egenproducerade ingredienser och råvaror från lokala producenter. Även vinlistan visar en förkärlek för det som ligger närmast. Ett måste för dig som älskar Toscana!

Toscanas viner

Ska du äta en pizza med skinka, salami eller något annat kött som topping? Då är röda viner att föredra som dryck, och vad passar bättre än något från vindistriktet Chianti i Toscana? Italien är världens näst största vinproducent efter Frankrike. Den främsta klassningen av italienskt vin heter DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), och Toscana är den region i Italien som har flest antal DOCG-distrikt, åtta stycken! Dessa är:

  1. Brunello di Montalcino
  2. Carmignano
  3. Chianti
  4. Chianti Classico
  5. Elba Aliatico Passito
  6. Morellino di Scansano
  7. Vernaccia di San Gimignano
  8. Vino Nobile di Montepulciano
Vinfält i Toscana
Druvor, överallt druvor, så långt ögat når på vinfälten i Toscana

Sangiovese är den dominerande druvan i kvalitetsviner från Toscana. I Chiantivinerna är Canaiolo Nero en annan vanlig druva, som främst används för dess mörka färgs skull.

Sju delikatesser från Toscana

  • Prosciutto crudoProsciutto är det italienska ordet för skinka, men i Sverige är det ofta synonymt med lufttorkad skinka. Vill italienarna specifiera att det är lufttorkad skinka det handlar om, så säger de Prosciutto crudo (rå skinka). Ungsbakad eller kokt skinka heter Prosciutto cotto. Italiens mest berömda Prosciutto crudo är såklart Parmaskinkan, men givetvis tillverkas Prosciutto crudo  även i Toscana, exempelvis Salumeria Gellis Prosciutto crudo som lagrats i minst 6 månader i Certaldo utanför Florens.
  • Toskansk salami – en riktig  hantverksprodukt som passar utmärkt som topping på italliensk pizza.
  • Rigatino Toscano eller Panchetta Tesa – det toskanska namnet för pachetta är rigatino på grund av dess randiga struktur av kött med insprängt fett. Garvad grissvål som behandlas med havssalt och vitlök och därefter lagras med svartpeppar i två månader. Traditionen sägs härstamma ända tillbaka till den etruskiska civilisationen.
  • Pecorino – hårdost gjord på fårmjölk. Prova gärna Pecorino di Pienza som är en traditionell toskansk ostdelikatess.
  • Olivolja – Precis som vin kommer olivolja i många olika varianter av fruktighet, kryddighet och intensitet. Detta beror på olivsort, skördeperiod, område och pressningsmetod. Ha gärna minst två flaskor olivolja hemma – en basolja vid spisen för matlagning, och en lite mer ”pepprig” för smaksättning vid matbordet. Den kallpressade olivoljan är allra finast. På flaskan står det då extra vergine eller jungfruolivolja.
  • Vit tryffel finns det relativt gott om i Toscana. Det betyder dock inte att den är lätthittad, tvärt om! Toskansk pasta med tryffel är en otroligt enkel rätt att laga, men exklusiv och god. Koka Tagliatelle al dente i saltat vatten och ringla olivolja över den på tallriken. Riv en riklig mängd tryffel över anrättningen, och servera!
  • Bistecca alla Fiorentina – Uttala det på sluddrig svenska, så ser du att det är ”biffstek från Florens”: närmare bestämt grillad t-bone steak gnuggad med olivolja, salvia, rosmarin, salt och peppar. Grillad på kolgrill, och serverad al sangue (blodig). Alla hemmakockar i Toscana vet hur man tillagar denna köttbit som görs på Chianina-kor, en gammal ras av köttkor typisk för regionen.

Lämna en kommentar