Pizza Marinara Recept

Pizza betraktades som de fattigas mat under århundraden i Italien. Modern Pizza tros ha uppfunnits av en man vid namn Raffaele Esposito, en pizzakock från Napoli. Men pizza är inte ursprungligen italiensk, historien sträcker sig egentligen tillbaka till 1500-talets greker som åt platt runt bröd (plankutos) med olika pålägg.

Tomater, som italiens överklass ursprungligen trodde var en giftig prydnadsväxt, kom till Italien från Sydamerika. De fattiga i Italien hade däremot inget annat val än att börja äta tomat. De insåg snart att tomat var fullt ätbart och dessutom väldigt gott.

Pizza Marinara är som margarita fast lite lättare att smälta då den inte innehåller mozzarella. Jag tror att Marinara Pizza också är många pizzakockars favoritpizza att göra. Det är en pizzabotten utan ost och jag tror att det speglar skickligheten och passionen hos en Pizzaiolo som måste framkalla djupa smaker från så få ingredienser.

Marinara-sås sägs komma från termen Mariner’s sås. Legenden om denna sås säger att den uppfanns efter att spanjorerna introducerade tomaten till Europa och det blev snabbt den sås som de tog med sig till sjöss eftersom den var enkel, lätt att göra, smakrik och mycket mer hållbar än andra såser.

Oavsett var den kom ifrån är det en enkel sås som är full av de robusta smakerna av kvalitetstomater.

Traditionella pizza Marinara

Den traditionella pizza Marinara har tomater krossade eller blandade, skivad färsk vitlök, färsk oregano och extra jungfruolja. Vissa pizzerior använder basilika istället för oregano. Denna pizza visar inte bara upp en pizzaiolos skicklighet, utan visar den sanna kvaliteten på de enskilda ingredienserna.

Denna pizza handlar främst om balans. Eftersom det inte finns något ovanpå tomaterna måste du lägga tillräckligt med sås för att såsen inte ska torka ut eller torka ut i ugnen.

Degen måste vara lite seg, botten måste vara krispig, men ändå bjuda på lite tuggmotstånd. Den låga temperaturen och längre baktiden i en vanlig ugn ger tyvärr inte något vidare bra resultat. Det måste verkligen att ha en en riktig pizzaugn om du ska försöka dig på denna pizza.

Toppa med ingredienserna och ha hela tiden balans i åtanke. Denna pizza handlar egentligen bara om tomaterna. Vitlöken, oreganon och oljan finns där bara som accenter.

Kom alltid ihåg att tillsätta oregano och ringla över lite mer olja över pizzan innan du serverar den.

Recepet

Marinara pizza

Pizza Marinara Recept

Ett gammaldags recept på en äkta pizza marinara
5 från 1 betyg
Förberedelser 1 day
Tillagningstid 15 minuter
Total tid 1 day 15 minuter
Måltid Huvudrätt
Kök Italienskt
Portioner 1 Pizza
Kalorier 800 kcal

Ingredienser
  

Instruktioner
 

 • Gör pizzadegen: följ receptet här för bästa pizzadegen.
  1 boll Pizzadeg
 • Förvärm din pizzaugn till 450 grader. Har du ingen pizzaugn, placera då en pizzasten i ugnen och förvärm till 250 grader.
 • Gör pizzasåsen: använd vårt recept för äkta italiensk pizzasås.
  1/2 dl Pizzasås
 • Förbered toppingen: Skiva vitlöksklyftan tunt och hacka oreganon.
  1 st Vitlökslyfta, 1 näve Färsk oregano
 • Bred pizzasåsen över degen med baksidan av en sked för att skapa ett tunt lager. Toppa med vitlöken.
 • Grädda pizzan
 • Ta ut ur ugnen och ringla över lite olivolja och släng på lite färsk oregano. Servera direkt.
  Olivolja
Keyword Pizza, Tomatsås

Vidare läsning

 1. Vill du ha lite inspiration på andra toppings till din pizza? Läs vår guide till olika pizzasorter här.
 2. Läs vår artikel om hur du gör äkta napolitansk pizza hemma
 3. Läs vår artikel om de bästa pizzaugnarna!
 4. Gör du pizza hemma i vanlig ugn? För att få ett bra resultat bör du använda dig av en bra pizzasten. Vi har ett stort test!

1 svar på ”Pizza Marinara Recept”

Lämna en kommentar

Betygsätt recept