Pizzaugn – stor jämförelse av olika tester

Vilken pizzaugn ska man köpa? Vi bestämde oss för att hitta svaret på frågan genom att gå igenom ett stort antal tester av pizzaugnar utförda av experter på området.

Vi har tittat på vedeldade pizzaugnar, de som drivs med gasol, pellets och el. Vår utgångspunkt har hela tiden varit att kunna baka en äkta italiensk pizza hemma – en Vera Pizza Napoletana enligt konstens alla regler.

I denna artikel sammanfattar vi resultatet. Du kommer att få tips på vilka pizzaugnar som är bäst just nu, några av alternativen och vad du bör tänka på inför ditt köp.

Vi uppdaterade artikeln senast 7 januari 2024.

Artikeln innehåller reklamlänkar

Pizzaugnar – jämförelse

  • Ooni Karu 16 – Testvinnare (alla kategorier) – läs mer
  • Ooni Fyra 12 – Bästa billiga pizzaugn & pellets – läs mer
  • Ooni Koda 16 – Bästa pizzaugn med gasol – läs mer
  • Sage the Smart Oven Pizzaiolo SPZ820 – Pizzaugn att använda inomhus (elektrisk) – läs mer

Ooni Karu 16 – bäst i test

Ooni Karu 16 - pizzaugn bäst i test

Bränsle: Ved, kol, gas

Fördelar:

  • Lättanvänd – även för nybörjare
  • Flexibel – kan använda tre sorters bränsle
  • Het – når 500 °C på 15 minuter
  • Utmärkt resultat på ca 60-90 sekunder
  • Praktisk – inbyggd termometer & fönster på ugnsluckan
  • Stor volym, 42,42 x 42,42 cm bakyta – men tar inte mycket plats
  • Jämnare resultat än konkurrenterna

Nackdelar:

  • Tung
  • Priset (men det är värt varenda öre)
  • Dörrspärren kan vara lite knepig
  • Ej för pellets
  • Fönstret tenderar att sota igen (men kan lätt göras rent)
  • Gasolbrännare & tillbehör säljs separat
  • Tar en liten stund att montera

Ooni Karu 16 omdöme

Ooni Karu 16 är den pizzaugn som Associazione Verace Pizza Napoletana först rekommenderade för hemmabruk. Det är också den ugn som fått flest utvärderare i detta test att gilla denna ugn så mycket.

Det som får testarna att hylla Karu 16 är kombinationen av utmärkt resultat (tänk äkta napolitansk pizza) och att den fungerar utan krångel. Passar både nybörjare och experter.

Med ved eller grillkol får du den där äkta smaken av vedugnspizza. Vill du göra det enkelt för dig och slippa rengöring kör du helt enkelt gas istället.

Den största nackdelen med Ooni Karu 16 är dock att gasbrännaren säljs separat och det på ett redan saftigt pris. Det ska också anmärkas att den inte kan använda pellets. Övriga nackdelar ser vi mer som ”klotter i marginalen” och det finns inget som vi eller testarna verkligen stör sig på med denna pizzaugn.

Ooni Karu 16 är ett bra köp som man knappast ångrar.

“The best overall outdoor pizza oven”, Tom’s Guide

“Best pizza oven for the pizza enthusiast”, Ideal Home

“Best overall pizza oven”, Gear Patrol

“Best multi-fuel pizza oven”, BBC Good Food

“The best pizza oven we’ve tried”, Homes & Gardens

“Best multi-fuel”, Smoked BBQ Source”

Ooni Karu 12

Vill du spara plats och pengar men ändå köpa en utmärkt pizzaugn väljer du med fördel lillebror Ooni Karu 12 istället. Här får du nöja dig med 33 cm bakyta, vilket dock är tillräckligt för de flesta. Ooni Karu 12 är även den vedeldad men kan köras med gasol om du köper till gasadapter. 

Här kan du köpa Ooni Karu 12:

Köp Ooni Karu 16 – rekommenderade butiker:

Ooni Fyra 12 – bästa billiga pizzaugn & ugn med pellets

Ooni Fyra 12 - bästa billiga pizzaugn

Bränsle: Pellets

Fördelar:

  • Härlig smak av vedeldad pizzaugn
  • Jämnt, krispigt resultat
  • Relativt lätt att ta med sig & tar ganska lite plats
  • En av de billigaste pizzaugnarna (av hög kvalitet)
  • Stabil konstruktion & snygg design
  • Intuitiv – enkel att montera och använda
  • Blir varm på 15 minuter

Nackdelar:

  • Endast pellets
  • Ingen termometer
  • Svårare att kontrollera temperatur jämfört med gasol
  • Tillbehör säljs separat
  • Behöver ”återhämta” sig lite mellan varje pizza
  • Måste stå på plan yta

Ooni Fyra 12 omdöme

Fyra 12 är den billigaste pizzaugnen från den populära tillverkaren Ooni. Detta namn ses ofta som en garant för kvalitet, något som bekräftades i flertalet tester.

Hela 70% av de jämförelser som vi gått igenom gav Ooni Fyra en fin utmärkelse. De flesta ansåg att det var den bästa billiga pizzaugnen. Ett par testare utsåg den till förstahandsvalet bland vedeldade pizzaugnar. TechRadar utsåg den till och med till det främsta valet (alla kategorier) då den kombinerar ett lågt pris med hög kvalitet.

Så vad är det man får för de ynka 2000 kronor (knappt) som denna pizzaugn kostar? Ooni Fyra 12 är en vedeldad ugn med pellets. På 15 minuter får du hela 500 graders temperatur och sedan är pizzan klar på 60 sekunder.

Pellets är en fördel för dig som vill ha enkel användning samtidigt som du får den där härliga smaken som man endast får i en vedeldad pizzaugn.

Ooni Fyra 12 är enkel att sätta ihop och lätt att börja använda. Du bemästrar snabbt pizzakonsten, även om det är svårare att reglera temperaturen än med en gasolugn. Andra kvaliteter som testarna uppskattade var att Fyra 12 är lätt (10 kg) och relativt enkel att flytta med sig.

Den hade dock gärna fått ha en inbyggd termometer i stil med testvinnaren Karu 16.

Vill du köpa en pizzaugn billigt men inte tumma på kvaliteten? Då är det sannolikt en Ooni Fyra 12 som är det rätta valet.

”Best budget pizza oven”, Tom’s Guide

”Best entry level pizza oven”, Ideal Home

“Best wood-fired pizza oven”, Homes & Gardens

“Best for wood pellets”, The Spruce Eats

“Budget pick”, The Wirecutter

“Best budget pizza oven”, Gear Patrol

“Bäst i test”, TechRadar

Köp Ooni Fyra 12 – rekommenderade butiker:

Ooni Koda 16 – bästa pizzaugn med gasol

Ooni Koda 16 - bästa pizzaugn med gasol

Bränsle: Gasol

Fördelar:

  • Stor – plats för pizzor upp till 40,5 cm
  • Varm – 500 °C på 15 minuter
  • Perfekt resultat – krispig yta tack vare L-formade brännaren
  • Lätt att ställa in temperaturen
  • Enkel & användarvänlig – smidig och lätt komma igång & rengöra
  • Praktisk – gas är rent och problemfritt
  • Snygg – stilren design

Nackdelar:

  • Dyrare i drift (du måste köpa gasol)
  • Kan inte använda ved, kol eller pellets
  • Saknar lucka
  • Ingen inbyggd termometer
  • Kräver en del utrymme
  • Utsidan blir varm
  • Inga tillbehör ingår

Ooni Koda 16 omdöme

Tillhör du dem som vill njuta av en utmärkt italiensk pizza men slippa allt krångel? Då bör Ooni Koda 16 ligga högt upp på önskelistan. Denna gasoldrivna pizzaugn är så lättanvänd att vem som helst kan grädda en pizza på nolltid.

Ingen installation i princip (5 minuter), inget krångel med ved, kol eller pellets. Inte heller någon inlärningskurva att tala om.

Dessutom är den stor. Ska du ha pizzafest i trädgården är det bäst om det går undan. Annars hinner en del av gänget äta färdigt innan andra ens har satt tänderna i sin första pizzabit. 

När du ska grädda pizzor för större grupper är Koda 16 ett bra val. Den värms upp på cirka 15 minuter, maximalt 20 minuter. Sedan kan du grädda pizza efter pizza, utan att behöva greja med bränslet. Så länge du har gasol kvar i tuben är det bara att köra.

Snygg är den också.

Så vad är haken? För många ligger själva charmen med en pizzaugn i doften och smaken som uppstår vid vedeldning. Detta saknar Koda 16 givetvis. Men fördelarna väger tungt – till skillnad från ved är gasol som bränsle lätthanterligt och rent. Ingen rök, ingen aska. Tänk på att gasoltub, slang och regulator säljs separat.

Andra nackdelar som testarna uppmärksammade var att ugnen saknar lucka (= inte så energismart) samt att det blir dyrt med gasol om du använder ugnen mycket. Det saknas också inbyggd termometer. Inte absolut nödvändigt, men bra att ha.

Som så ofta med Ooni överväger dock fördelarna nackdelarna med råge.

Behöver du en lättanvänd och stor pizzaugn som ger perfekt resultat och du kan leva utan ”touchen” av vedeldat, då är Ooni Koda 16 ett mycket bra val.

”Bästa gasoldrivna pizzaugn”, TechRadar

”Best propane-only stove”, Tom’s Guide

“Best gas pizza oven”, Ideal Home

“Best for cooking large pizzas”, Smoked BBQ Source

“Our pick – A spacious, propane-fueled pizza oven”, The Wirecutter

“Best Pizza Oven for Pizza Parties”, Gear Patrol

“Best pizza oven overall”, Food & Wine

Ooni Koda 12

En av de stora fördelarna med Koda 16 är storleken. Men vill du njuta av fördelarna med en gasoleldad pizzaugn men inte har behov att baka pizza för stora sällskap då kan minstingen Ooni Koda 12 vara ett bättre alternativ.

Koda 12 är i princip samma produkt fast med mindre dimensioner – och cirka 2000 kronor lägre pris. Den rymmer pizzor på 12 tum istället för 16 tum, alltså cirka 30 cm istället för närmare 41 cm. Fullt tillräckligt för de flesta. Tänk dock på att den större Koda 16 troligtvis är ett bättre val om du även vill laga annat än pizza i ugnen.

Här kan du köpa Koda 12:

Köp Ooni Koda 16 – rekommenderade butiker:

Sage the Smart Oven Pizzaiolo SPZ820 – Bästa pizzaugn inomhus (elektrisk)

Sage the Smart Oven Pizzaiolo - bäst elektriska pizzaugn

Bränsle: El

Fördelar:

  • Pizzaugn som kan användas inomhus
  • Varm – Upp till 400 °C
  • Lättanvänd – reglage för att ställa in typ av gräddning
  • Flexibel – klarar även att grädda pan pizza, fryst pizza och mer
  • Snabb – värmer upp på 15 minuter och gräddar på 90 sekunder
  • Försöker efterlikna smaken av vedeldad pizzaugn

Nackdelar:

  • Ändå inte riktigt samma smak som pizza från vedeldad ugn 
  • Dyr

Sage the Smart Oven Pizzaiolo omdöme

Kan man baka en riktigt god pizza inomhus? Absolut. Lösningen stavas: elektrisk pizzaugn. Inom denna kategori finns en hel del att välja bland. Det mesta är tyvärr skräp.

Ett undantag är Sage the Smart Oven Pizzaiolo. Detta är de elektriska pizzaugnarnas Ferrari, som the Wirecutter uttryckte det i sitt test. 

Med en temperatur på ca 400 grader når denna ugn nästan upp i den temperatur som anses ”rätt” för att grädda en äkta italiensk pizza, 430-480C°. Good enough tycker vi för att få möjlighet att baka pizza direkt hemma på köksbänken.

En del av hemligheten ligger i att pizzastenen värms upp underifrån för att skapa den där perfekta ytan på undersidan. Dessutom har den reflektorer för att fokusera rätt mängd värme på rätt ställe. Ren ingenjörskonst.

Resultatet blir förvånansvärt likt en äkta pizza från vedeldad ugn, krispigt och till och med får luftfickorna så kallade leopardfläckar. Trots hettan förblir utsidan av ugnen ganska så sval tack vare god isolering.

Produkttestarna uppskattade att the Smart Oven Pizzaiolo har så pass många olika förinställningar.

Vrid på reglaget på framsidan och välj mellan följande alternativ:

  • Imitation av pizza i vedeldad pizzaugn
  • Fryspizza
  • Panpizza
  • Tunn, krispig pizza
  • New York-style-pizza

Sedan kan du finjustera med manuellt läge för mängder med kombinationer.

Ändå – även om detta är den bästa elektriska pizzaugnen för inomhusbruk som testarna provat kan den givetvis inte ersätta en äkta vedeldad pizzaugn som exempelvis Ooni Karu 16. Vill du ha the real stuff, en ”vera pizza”, måste den givetvis gräddas i en vedeldad ugn. 

Men the Smart Oven kommer förvånansvärt nära och är ett utmärkt supplement – eller komplement till en vedeldad ung, speciellt om du vill ha möjlighet att baka pizzor under hela året och direkt i köket.

Något annat som är negativt? Inte mycket. Priset på nästan 10000 kronor är dock saftigt, om du inte råkar älska pizza väldigt mycket.

Kommentar: I Sverige och resten av Europa heter tillverkaren Sage, i övriga världen går den under namnet Breville, bara för att undanröja eventuell förvirring.

Är du beredd att lägga en (ganska rejäl) slant på en suveränt bra elektrisk pizzaugn som du kan använda hemma? Då är Sage the Smart Oven Pizzaiolo det bästa valet enligt testarna. 

”The best indoor pizza oven”, Homes & Gardens

“Best indoor pizza oven”, The Spruce Eats

“It’s the Ferrari of countertop ovens: sleek, expensive, and fast”, The Wirecutter

“Best indoor pizza oven”, Food & Wine

Ooni Volt 12

Som du märker är det många Ooni i detta test och det är helt enkelt för att pizzaugnstestarna utsett deras ugnar till bäst i test i många kategorier. Så var det dock inte för just elektriska pizzaugnar.

Men är du en Ooni-fantast och vill ha en pizzaugn för inomhusbruk är det Ooni Volt 12 den heter. Och det är inget dåligt köp. Gear Patrol utsåg den till bästa pizzaugn för inomhusbruk. BBC Good Food kallar den för ”best mess-free pizza oven” och the Spruce Eats utsåg den rent av till ”bästa nya pizzaugn”.

De två ugnarna är faktiskt snarlika men Ooni Volt 12 är snäppet varmare, vilket lär vara en viktig faktor för dig som jagar den perfekta pizzan. Volt 12 har reglage som är lite mer ”rakt på sak”: Timer plus temperaturinställning. Inga förinställnignar som the Smart Oven Pizzaiolo.

Ooni Volt 12 är lite tystare än Sage och den har dessutom belysning, vilket kan vara trevligt. Vi gillar personligen den speciella Ooni-designen också. Ett litet plus för Sage som kommer med pizzaspade och pizzapanna (för pan pizza).

Priset är ungefär samma, runt 10 000 kronor.

Vem vet – kanske är det bara för att Ooni Volt 12 är så pass ny som gjort att den (ännu) inte vunnit över Sage the Smart Oven Pizzaiolo.

Är du en Ooni-älskare och vill ha en elektrisk pizzaugn lär valet vara givet – välj Ooni Volt 12. För övriga kan vi säga att både Volt 12 och Sage the Smart Oven Pizzaiolo ett säkert val.

Här kan du köpa Ooni Volt 12:

Köp Sage the Smart Oven Pizzaiolo  – rekommenderade butiker:

Fler pizzaugnar som vunnit

Det dök upp många bra pizzaugnar i vårt test. Vissa av dem kvalade inte in i toppen men bör ändå nämnas. Här samlar vi övriga ugnar som fått minst tre utmärkelser i de test som vi gått igenom:

  • Gozney Dome Dual-Fuel Pizza Oven – För dig som vill ha en påkostad pizzaugn (ca 20 000 kr)
  • Gozney Roccbox Portable Pizza Oven – Blev utsedd som det främsta valet för dig som vill ha en portabel pizzaugn
  • Solo Stove Pi Pizza Oven – Omtyckt multifuel pizzaugn

Så gjorde vi jämförelsen

Det finns mängder med pizzaugn-artiklar där ute. Vi bestämde oss för att inte gissa utan istället utgå från äkta källor.

Vi skulle kunna kalla detta test för en ”metaanalys” som det heter bland forskare. Vi har nämligen utgått från ett stort antal trovärdiga källor och sammanfattat vad de tillsammans anser är bäst ugn inom ett antal kategorier.

Följande testare ingår i testet:

  • Tom’s Guide
  • Ideal Home
  • BBC Good Food
  • The Spruce Eats
  • Food & Wine
  • Homes and Gardens
  • Smoked BBQ Sourc
  • The Wirecutter (New York Times)
  • Gear Patrol
  • Tech Radar

Bara de bästa pizzaugnarna

När vi gått igenom alla dessa tester stoppade vi in alla resultat i ett stort kalkylblad. På varje rad lade vi in en pizzaugn. I kolumnerna presenterade vi resultaten från var och en av de tio källorna.

Slutligen summerade vi hur många utmärkelser varje ugn fått:

  • Bäst var sju utmärkelser. Fyra ugnar fick det betyget.
  • På andra plats var det sex utmärkelser. Två ugnar klarade det.
  • På tredje plats var det fyra utmärkelser. Tre ugnar hamnade där.
  • Tre utmärkelser var det en pizzaugn som fick.

Kvalitativ bedömning

Nästa steg var att bedöma vilken typ av utmärkelse som var dominerande för respektive ugn. Det händer nämligen att en pizzaugn som en testare utser som bäst i test totalt sett, hos en annan anses vara bästa pizza ugn med exempelvis gasol eller bästa budgetval.

Vi märkte att det finns en överlappning. Resultaten påverkas trots allt av ett visst mått av subjektivitet hos den som testar. Därför gjorde vi en egen kvalitativ bedömning utifrån resultaten för att se vilken typ av ugn som skulle få äran att bära titeln inom respektive kategori – alltjämt med hänsyn till antalet utmärkelser.

Endast äkta tester

Först och främst så baseras alla testerna i denna undersökning på riktiga tester. Alla pizzaugnstestarna har sagt att de haft sitt eget exemplar för att bedöma hur ugnen fungerar och hur den förhåller sig till andra modeller. Vi kan givetvis inte garantera att så är fallet, men vi valde trovärdiga källor för att minimera risken för att någon ”hittat på”.

Minst två utmärkelser

Alla testare är inte alltid eniga, men det finns tendenser. Att en viss pizzaugn blivit utsedd till bäst i test är inte tillräckligt anser vi för att ta med den i vår topplista. Vi satte som kriterium att minst två olika testare skulle rapportera en viss ugnsmodell som bäst för att ta med den bland våra tips.

Vi visar alltid en trovärdig källa

Vi anger alltid källa för alla tester i denna jämförelse. Du kan därmed själv kontrollera och även läsa originaltestet om du vill samla på dig ännu mer information innan du fattar ett beslut. Vi hittade inga äkta tester av pizzaugnar i Sverige så vi vände oss till internationella källor. Du hittar länkarna till samtliga tester längst ner på denna sida.

Köpguide – att tänka på när du ska köpa pizzaugn

Låt oss nu gå över till den andra delen av denna jämförelse. Här summerar vi vad vi tycker du bör tänka på inför ditt köp. Vi svarar också på några av de vanligaste frågorna. Därmed blir det lättare för dig att bestämma dig för vilken pizzaugn du ska köpa. 

Vad är en pizzaugn? – Definition

En pizzaugn är en specialgjord ugn som används för att baka pizza. Den är konstruerad för att uppnå 1) höga temperaturer och 2) snabb värmefördelning, vilket är avgörande för att skapa den krispiga skorpan, perfekt konsistens i toppingen och en perfekt smält ost.

Det finns i huvudsak två slags ”urtyper” av pizzaugnar:

  • Stenugn – En murad ugn som därmed är fast installerad antingen utomhus eller inomhus. Har du plats, pengar, tid, kunskap och möjlighet är ett äkta pizzaugnsbygge något som verkligen kan rekommenderas.
  • Färdig ugn – Tillverkas i fabrik och säljs mer eller mindre färdigmonterad och är redo att användas. Tar relativt lite plats, kan flyttas och är ofta prisvärda. Detta test handlar om denna typ av pizzaugnar.

Utöver denna indelning finns olika bränslen. Mer om detta strax.

Varför köpa en särskild ugn för att baka pizza?

  • Högre temperatur: En vanlig hemmaugn når en maxtemperatur på cirka 250 °C. En pizzaugn däremot når ofta temperaturer på 400 – 500 °C. Denna höga värme är avgörande för att skapa en krispig och bubblande skorpa samtidigt som osten smälter och blir härligt krämig.
  • Snabb bakningstid: De höga temperaturerna i en pizzaugn gör att pizzan kan bakas på mycket kort tid, vanligtvis på enbart 1 till 2 minuter. Detta ger en bra balans mellan krispighet och saftighet och med maximal smak.
  • Bättre värmefördelning: Pizzaugnar är konstruerade så att värmen fördelas jämnt över hela pizzan, inklusive stenen som den ligger på. Detta resulterar i ett jämnt resultat med fin färg på hela skorpan.
  • Autentisk smak och doft: Är pizzaugnen vedeldad får pizzan en karakteristisk smak och doft som är svår (läs: omöjlig) att replikera i en vanlig ugn. Ved ger en speciell rökighet och komplexitet åt smaken. Det är inte utan anledning som äkta italiensk pizza kräver vedeldad ugn!
  • Skön känsla: Älskar du pizza lika mycket som vi gör finns inget som slår upplevelsen av att baka i en äkta ugn. Det är en trevlig social aktivitet för familj och vänner, speciellt under sommarhalvåret.

Här är en video som på ett bra sätt visar hur en pizzaugn fungerar och hur resultatet skiljer sig från en vanlig ugn:

Som du ser i videon kan en pizzasten vara ett bra alternativ om du inte vill investera i en pizzaugn. Men strävar du efter perfektion och den där äkta smaken är det ändå en dedikerad ugn som gäller.

3 saker att tänka på när du ska köpa en pizzaugn

Ugn som ugn – eller? Nej, det finns förstås mängder med skillnader mellan olika pizzaugnar. Men planerar du att köpa en så vill vi ändå ”koka ner” det till tre saker som du bör ta ställning till:

  1. Bränsle – Vilket passar för dig?
  2. Storlek – Hur stor ugn behöver du?
  3. Pris – Hur mycket får kalaset kosta?

Låt oss titta närmare på hur man kan tänka kring dessa aspekter:

Bränsle till pizzaugnar – vilket är ska jag välja?

Utöver vedeldad pizzaugn finns pellets, gasol, kol och elektricitet som bränsle. Dessutom finns hybrider som kan använda flera bränsletyper.

Vilket ska man välja?

Varje sort har sina fördelar och nackdelar. Vad som är bäst är därför inte en fråga som kan få ett helt objektivt svar. Det är upp till dig att avgöra vad som är lämpligast i just ditt fall.

Här är en snabbguide över olika bränsletyper:

Vedeldad pizzaugn

Klassikern, eller originalet. Äkta italiensk pizza bakas i en vedeldad pizzaugn. Punkt. Men ska det smaka så behövs också en lite större arbetsinsats av dig. Är det värt det? Vi tycker det, men fundera även på nackdelarna.

Fördelar:

  • Hög (rätt) temperatur: Vedeldade pizzaugnar kan nå mycket höga temperaturer, ofta 430-480C° enligt vera-pizzariktlinjerna, eller mer. Det ger en snabb tillagningstid och ett krispigt resultat.
  • Autentisk smak: Ved ger den där speciella smaken som utmärker pizza ur vedeldad ugn.
  • Skön atmosfär: Doften och ljudet av ved som sprakar ger en skön upplevelse – speciellt när du bjuder in till pizzakväll i trädgården.
  • Jämn värmefördelning: Veden ger en jämn och konstant värme över hela ugnen.
  • Tillgång till bränsle: Det är ofta lätt att få tag på ved.
  • Fungerar även med kol: En vedeldad pizzaugn kan även använda kol som värmekälla. Kol är bra om du vill ha en lite lägre temperatur och längre grilltid, exempelvis för bröd eller annan mat än pizza.

Nackdelar:

  • Viss inlärningskurva: Du behöver arbeta upp en jämn och hög temperatur. Det är inte särskilt svårt, men betydligt svårare än att slå på en strömbrytare eller gasen.
  • Svårare att hålla temperaturen: Kräver aktivt arbete så att temperaturen håller sig på tillräckligt hög nivå.
  • Mer rengöring: Det blir aska över som du måste städa rent efter varje användning.
  • Något vindkänsligt: Se upp om det blåser ute för då kan aska lägga sig på pizzan om du har otur.
  • Rök: Det blir förstås en del rök. Inget större problem dock om ugnen har skorsten.

Bästa vedeldade pizzaugn:

  • Ooni Karu 16 (stor) – kan även använda gasol om man köper tillsats till
  • Ooni Karu 12 (liten) – även denna kan använda gas med tillsats

Pellets

Pellets är ett smidigt alternativ till ved för pizzaugn. Lätt att hantera, mer energieffektivt och mindre aska att städa upp jämfört med ved. Används ofta i mindre och bärbara pizzaugnar.

Fördelar:

  • Bekvämt: Pellets-pizzaugnar använder träpellets som bränsle, vilket är enkelt att lagra, fylla på ugnen med och det ger en jämn värme.
  • Rökighet: Samma fördelar som en vedeldad ugn när det gäller röken, även om röken inte är lika intensiv.
  • Renare förbränning: Träpellets producerar mindre rök och aska jämfört med traditionellt trä, vilket gör dem till en renare och mer effektiv bränslekälla.
  • Mångsidighet: Du kan experimentera med träpellets av olika träslag för att få fram unika rökiga smaker till din pizza. Prova exempelvis ek, bok, mesquite, hickory, äppelträ eller körsbär.

Nackdelar:

  • Högre bränslekostnad: Pellets brukar vara dyrare än traditionellt trä.
  • Svårare att hålla jämn temperatur jämfört med gasol: Precis som med ved kräver pellets aktivt engagemang för att hålla temperaturen på en hög nivå.
  • Begränsad tillgänglighet: Det kan vara lite svårare att hitta pellets än ved, även om det inte brukar vara ett problem i Sverige.
  • Högre krav på förvaring: Träpellets som blivit fuktiga fungerar inte så bra som bränsle.

Bästa pellets-pizzaugn:

  • Ooni Fyra 12

Pizzaugn med gasol

En gasdriven pizzaugn är enkel att använda. Ingen rök, ingen aska. Perfekt också om du ska baka pizza för stora sällskap.

Fördelar:

  • Lätt att tända och släcka: Slå på gasen och tänd ugnen. Ungefär så enkelt är det att komma igång.
  • Enkelt att reglera värmen: Mycket lättare att nå önskad temperatur än med en vedeldad ugn.
  • Helt ren: Ingen aska att städa upp efter användning.
  • Ingen rök: Gasolugnar avger ingen rök.

Nackdelar:

  • Ingen smak av vedeldat: Du får inte den där unika känslan av smak och doft av rök.
  • Svårt att veta när gasolen börjar ta slut: Kan bli ett snopet slut på pizzakvällen om du inte råkar ha en extra gasoltub eller en pizzaugn som klarar flera typer av bränsle.
  • Dyrare i drift: Gasol är dyrare än ved.

Bästa pizzaugn med gasol:

  • Ooni Koda 16 (stor)
  • Ooni Koda 12 (liten)

Elektrisk pizzaugn

En eldriven pizzaugn är det givna (och enda) alternativet för dig som vill kunna baka pizza inomhus. Resultatet blir faktiskt förvånansvärt bra om du köper en elektrisk ugn av hög kvalitet.

Fördelar:

  • Lättanvänd: En pizzaugn som går på el är mycket ”plug and play”. Koppla i sladden, välj temperatur och starta timern.
  • Fungerar inomhus: Den enda pizzaugn som kan (bör) användas inomhus. Går givetvis även att använda utomhus, exempelvis på terrassen. Ger konstant tillgång till pizza under hela året!
  • Snabb: Det går snabbt att värma upp en elektrisk ugn.
  • Jämn värme: Pizzaugnen sköter sig själv och värmen håller sig på inställd nivå.
  • Lätt att göra ren: Det enda du måste städa upp är resterna av pizzan, ingen aska. 
  • Inget bränsle: En eldriven pizzaugn är den enda sort som inte kräver att du införskaffar bränsle. El har du ju alltid.

Nackdelar:

  • Lägre temperatur: Kommer inte upp i samma temperatur som en vedeldad eller gasoldriven pizzaugn. De elektriska ugnarna i detta test kommer dock upp i drygt 400 grader, vilket bör anses vara fullt tillräckligt och nästan enligt riktlinjerna för napolitansk pizza.
  • Ingen vedsmak: El kan inte helt ersätta känslan med vedeldat givetvis.
  • Mindre känsla: Att grädda pizza i en elektrisk ugn känns inte riktigt lika speciellt som att grädda i en vedeldad eller gasdriven pizzaugn i trädgården.

Hybridugn

Svårt att bestämma dig? En ugn som kombinerar två typer av bränsle, en hybridugn, kan vara lösningen. Då kan du använda antingen ved eller gasol. Praktiskt om du skulle råka få slut på det ena bränslet men råkar vara oemotståndligt sugen på pizza!

Fördelar:

  • Två bränslen: Att kunna växla mellan gas och ved är smidigt. Slut på det ena? Kör med det andra.
  • Fördelar från två världar: När du är sugen på den där rökiga smaken och doften använder du ved. Om du bara vill grädda klart snabbt använder du ugnen med gas.

Nackdelar:

  • Vissa kompromisser: Det kan finnas fördelar med att välja en helt gasoldriven ugn om det ändå är främst är gas du tänker använda.
  • Tillsats kan behövas: Vissa hybridugnar levereras utan gastillsats. 

Bästa hybridugn:

  • Ooni Karu 16 (stor) – men du behöver köpa tillsats för att kunna köra på gas
  • Ooni Karu 12 (liten) – samma här

Pizzaugn till grill

Har du en riktigt bra grill kan en pizzaugnstillsats vara allt du behöver.

Kamadogrillen är vår favorit inom detta segment. Denna typ av grill är tack vare sin isolering och utformning väl anpassad för pizza. Det enda du behöver är en pizzasten, gärna dubbel för så att botten inte bränns.

Låter det lockande är vårt tips att läsa denna jämförelse av bästa kamadogrillarna innan du köper (för de kostar en slant).

Fördelar:

  • Utnyttja befintlig utrustning: Har du en bra grill redan kan det vara onödigt att lägga pengar på en dyr pizzaugn.
  • Smak av vedeldat: En tillsats till en vedeldad grill ger samma fördelar för smaken som en vedeldad pizzaugn.

Nackdelar:

  • Inte lika varmt: Du kommer knappast upp i temperaturer på 400 – 500 grader i en grill. Därmed blir det längre tillagningstid och inte lika ”äkta” krispig känsla som i en pizzaugn.
  • Kräver en bättre grill: Glöm budgetvarianten. Men har du en kvalitetsgrill som exempelvis en komadogrill kan det bli riktigt bra.
  • Kräver lock: För att det ska bli bra behöver du ett lock till grillen.

Storlek – hur stor pizzaugn ska man köpa?

Storleken är rimligen en viktig faktor att tänka på när du ska välja vilken pizzaugn som är lämpligast för dig.

  • En stor pizzaugn kan grädda pizzor som är minst 16 tum, det vill säga cirka 40 cm i diameter.
  • En liten pizzaugn klarar pizzor på 12 tum, det vill säga cirka 30 cm i diameter.

När ska jag välja en stor pizzaugn?

En större ugn ger den uppenbara fördelen att du kan grädda större pizzor och servera fler gäster på samma tid. Dessutom gör den större öppningen att det är lättare att laga annan mat än pizza i ugnen också.

Nackdelen är att det kommer att gå åt mer bränsle. En större ugn tar förstås också mer plats och är svårare att flytta.

När ska jag välja en liten pizzaugn?

Ska du grädda pizzor för ett litet sällskap på 2-4 personer kanske det kan räcka med en liten ugn. Den är billigare i inköp och tar inte så mycket plats. En pizzaugn är trots allt något som de flesta av oss inte använder varje dag, om ens varje vecka, så priset kan bli avgörande. Det tar oss till nästa punkt.

Pris

När det gäller pris finns en stor variation mellan olika pizzaugnar:

  • Det finns elektriska ugnar som inte kostar mer än några hundralappar men det är inget vi kan rekommendera.
  • En billig men bra ugn kostar inte mer än någon tusenlapp. Ett bra exempel är Ooni Fyra 12, Karu 12 och Koda 12. Dessa är samtliga relativt små.
  • För cirka 5000 kronor kan du få en stor gasol-pizzaugn som är klassbäst (Ooni Koda 16).
  • Är du villig att betala runt 7000 kronor får du Ooni Karu 16 som anses vara den bästa pizzaugnen av testarna i detta test. Även denna är stor.
  • Mer än 10000 kronor lär vara onödigt för de allra flesta att lägga på en pizzaugn. Men vill du ha en förstklassig elektrisk ugn är det den prislappen du får räkna med.

Tips: Du behöver tillbehör till din pizzaugn

Det finns många tillbehör och verktyg som kan användas med en pizzaugn för att göra bakningen enklare och resultatet bättre. Vissa tillverkare har valt att inkludera pizzaspade, medan andra som exempelvis Ooni säljer sina tillbehör separat.

Vi föredrar faktiskt när tillbehören inte ingår. Dels behöver du då inte (indirekt) betala för att få tillbehör som du kanske inte vill ha eller redan har, dels ger det dig frihet att själv välja exakt vilka verktyg du vill köpa.

Ett tips kan vara att hålla utkik efter ”bundles”, pizzugnspaket, som bland annat Ooni erbjuder. Då säljs ugnen tillsammans med exemplevis pizzaspade och pizzaugnsöverdrag.

Här är några exempel på vanliga tillbehör till pizzaugn:

  • Pizzaspade
  • Snurrspade
  • Pizzaborste
  • Pizzaskärare
  • Degskrapa
  • Termometer

Läs gärna också vår artikel om tillbehör till pizzaugn.

Sammanfattning – bästa pizzaugn

Då så var vi klara med vårt stora test av pizzaugnar. Vi har studerat ett stort antal pizzaugnstester för att utröna vilka ugnar som vunnit flest utmärkelser inom respektive kategori.

Detta är resultatet som vi kom fram till:

  • Pizzaugn som är bäst överlag: Ooni Karu 16
  • Bästa billiga pizzaugn & pelletsugn: Ooni Fyra 12
  • Vårt val av pizzaugn med gasol: Ooni Koda 16
  • Vårt val av elektrisk pizzaugn (inomhus): Sage the Smart Oven Pizzaiolo SPZ820

Lite anmärkningsvärt är det att Ooni vinner i tre av fyra kategorier. Anmärkningsvärt, men inte så konstigt egentligen. De har lyckats skapa användarvänliga produkter av hög kvalitet och snygg design och som dessutom uppfyller kriterierna som Associazione Verace Pizza Napoletana ställt upp.

Det finns (enligt testerna) utmärkta alternativ till Oonis ugnar som exempelvis Gozney Dome Dual-Fuel och Gozney Roccbox Portable Pizza Oven. Det förstnämnda som ett lyxigt (läs: dyrt) alternativ, det sistnämnda som en bra bärbar variant. Dessa finns dock inte att köpa i Sverige och därför gör vi ingen djupdykning här.

Oavsett vilken av de fyra ugnarna från detta test som du väljer att köpa (eller något av de alternativ som vi listade i samband med testen) är vi övertygade att du blir nöjd. Din största utmaning blir att bestämma dig för om du vill satsa på en vedeldad ugn, en som går på gasol, pellets eller el.

Vi själva väljer Ooni Karu 16 för att den kan använda ved, grillkol och gasol och för att den är mycket prisvärd – trots att den faktiskt kostar runt 7000 kronor.

Vanliga frågor och svar

Enligt vår stora meta-jämförelse av pizzaugnstester vinner Ooni Karu 16 i flest test. Den har en hög kvalitet och ger utmärkt resultat samtidigt som den är mångsidig då den kan använda antingen ved eller gasol. Koda 16 blev utsedd till förstahandsvalet bland gasoldrivna pizzaugnar. Ooni Fyra 12 är budgetvalet och lämpligast för pellets. Sage the Smart Oven Pizzaiolo vann bland elektriska pizzaugnar och är därmed ett bra val för inomhusbruk.

En bra pizzaugn kostar mellan 2000 och 7000 kronor om den drivs med ved, kol, pellets eller gas. En riktigt bra eldriven ugn kostar runt 10000 kronor.

Här är en lista med butiker där det går att köpa pizzaugnar:

  • Bagaren och Kocken
  • Grillkung
  • Elgiganten
  • Gasoltuben
  • Burger Store
  • Pizzashoppen
  • Proshop
  • Bauhaus
  • Robertos
  • Forno Stenugnar
  • NetOnNet
  • The Kitchen Lab
  • Hemmashoppen
  • Clas Ohlson
  • Restaurangmaskiner.net (professionell pizzaugn)
  • Mediamarkt
  • Hemmy.se
  • ComputerSalg
  • CDON
  • Cervera
  • Jula
  • K-Rauta
  • Byggmax
  • Mio
  • Whiteaway
  • Sveba Dahlen (för professionellt bruk)
  • Tretti
  • Coop
  • Rusta
  • Hornbach
  • Webhallen
  • Liljekvists
  • Lidl
  • ICA Maxi
  • Amazon
  • Gekås
  • GardenStore
  • Biltema
  • Lindenbaum (för pizzerior)
  • Power.se
  • Sommarboden
  • Elon

Vänligen observera att vi inte rekommenderar samtliga dessa återförsäljare. Längre upp på sidan, i samband med varje testresultat, visar vi vilka butiker som vi föredrar.

Det beror på vad du är ute efter. Tradition, känsla och äkta vedsmak – då väljer du en vedeldad ugn. Enkelt, snabbt och rent – välj gasol. Pellets är ett bra alternativ till ved men det blir dyrare i längden. El är smidigt även om det inte ger riktigt samma känsla.

Här samlar vi några av de främsta tillverkarna av pizzaugnar. Vänligen observera att vi inte rekommenderar samtliga ugnar i listan utan den finns till för att du ska få en överblick och idéer så att du kan forska vidare på egen hand:

  • Ooni
  • Morsö
  • Bertello
  • Coolest
  • Cozze
  • Weber
  • Vomero Mustang
  • FCC BBQ
  • Hällmark
  • Maximus
  • Sage (samma som Breville)
  • Roccbox
  • Ofyr
  • Nonno Peppe
  • Napoli
  • Alfa
  • Röshults
  • Mugnaini
  • Beech Ovens
  • Marsal Pizza Ovens
  • Fontana Forni
  • Blodgett
  • BrickWood Ovens (DIY)
  • Kamado
  • Gozney
  • KitchPro
  • Chef Black
  • Wilfa
  • Austin and Barbeque
  • Sveba Dahlen
  • Apiza
  • Clementi
  • Surriento
  • PizzaMaster

Bara fantasin sätter gränser för vad du kan använda din pizzaugn till. Här är några förslag:

  • Pizza så klart – alla pizzasorter. Utöver traditionell napolitansk pizza även pan pizza och fryspizza med mera.
  • Baka bröd – exempelvis kan du baka tunnbröd, naanbröd, focaccia, ciabatta och iranskt bröd. Surdegsbröd och baguetter går också bra.
  • Pastagratäng i gjutjärnspanna
  • Omelett
  • Grillade grönsaker
  • Ugnsbakad eller grillad fisk
  • Rökt kött och BBQ
  • Bakpotatis

En traditionell italiensk pizza ska gräddas i 430-480C°. Då tar gräddningen cirka 60 – 90 sekunder. Söker du perfektion är det den temperaturen du ska sträva efter. 

Nej. Det går utmärkt att grädda i lägre temperaturer, även om det inte är så man gör i Neapel och även om resultatet inte blir riktigt lika krispigt då. En hög temperatur kräver en tunn pizzabotten. Annars blir den inte färdiggräddad utan att ytan blir bränd. Om du tänkt grädda en pizza med lite tjockare botten (tjockare än 1 mm) kan det därför vara klokt att grädda med en lägre temperatur.

Ja, men det blir inte riktigt lika bra resultat eftersom den inte är lika varm. Du kan dock få ett relativt gott resultat ändå genom att använda en pizzasten för att pizzabottnen snabbt ska gräddas underifrån också.

Sage the Smart Oven Pizzaiolo som fick utmärkelsen bästa elektriska pizzaugn i detta test har en effekt på 1735–2250 W beroende på valt program. Räkna med att det tar knappt 30 minuter inklusive uppvärmning att grädda tre pizzor, vilket ger en förbrukning på runt 1,125 kWh.

Det finns mängder med olika slags pellets och du kan prova dig fram. Se till så att de inte innehåller lim eller kemikalier. Ekpellets är populära då de ger hög värme utan att ryka för mycket.

Använd torr ved som inte innehåller för mycket kåda. Populära träslag är bok och ek eftersom de brinner länge och bra.

En pizzaugn som går på el kan du använda inne. En vedeldad ugn ska du aldrig använda inne. Vissa använder en gasoldriven pizzaugn på balkongen, men inomhus skulle vi inte rekommendera att den används.

Du hittar begagnade ugnar till försäljning på Blocket och på AllaAnnonser.se. Begagnade professionella pizzaugnar hittar du bland annat hos Inox Restaurangmaskiner och Zilox Storkök och Restaurangutrustning.

Källor

Friskrivning:

Vi har utgått från trovärdiga källor som påstår att de testat ugnarna på riktigt. Vi kan dock givetvis inte garantera att varje testare av pizzaugnar verkligen har gjort det eller att de inte är partiska. Vi är i denna jämförelse helt öppna med källorna så att du själv kan gå till originalartiklarna och jämföra eller läsa mer om du vill.

Italienskpizza.se tjänar affiliateprovision på köp som görs efter att du klickat på någon av länkarna till shopparna. Detta har dock inte påverkat vårt urval eftersom det är helt baserat på andra tester. Du som konsument betalar inte heller något extra.

Lämna en kommentar