Vilken pizzaugn är bäst i test 2023? Vi bestämde oss för att hitta svaret på frågan genom att gå igenom ett stort antal tester av pizzaugnar utförda av experter på området.
Vi har tittat på vedeldade pizzaugnar, de som drivs med gasol, pellets och el. Vår utgångspunkt har hela tiden varit att kunna baka en äkta italiensk pizza hemma – en Vera Pizza Napoletana enligt konstens alla regler.
I denna artikel sammanfattar vi resultatet. Du kommer att få tips på vilka pizzaugnar som är bäst just nu, några av alternativen och vad du bör tänka på inför ditt köp.
Artikeln innehåller reklamlänkar
Pizzaugn bäst i test 2023 – jämförelse
- Ooni Karu 16 – Bäst i test – läs mer
- Ooni Fyra 12 – Bästa billiga pizzaugn & pellets – läs mer
- Ooni Koda 16 – Bästa pizzaugn med gasol – läs mer
- Sage the Smart Oven Pizzaiolo SPZ820 – Bästa pizzaugn inomhus (elektrisk) – läs mer
Ooni Karu 16 – bäst i test

Bränsle: Ved, kol, gas
Fördelar:
Nackdelar:
Ooni Karu 16 omdöme
Ooni Karu 16 är den pizzaugn som Associazione Verace Pizza Napoletana först rekommenderade för hemmabruk. Det är också den ugn som fått flest utvärderare i detta test att utse den till bäst i test.
Det som får testarna att hylla Karu 16 är kombinationen av utmärkt resultat (tänk äkta napolitansk pizza) och att den fungerar utan krångel. Passar både nybörjare och experter.
Med ved eller grillkol får du den där äkta smaken av vedugnspizza. Vill du göra det enkelt för dig och slippa rengöring kör du helt enkelt gas istället.
Den största nackdelen med Ooni Karu 16 är dock att gasbrännaren säljs separat och det på ett redan saftigt pris. Det ska också anmärkas att den inte kan använda pellets. Övriga nackdelar ser vi mer som ”klotter i marginalen” och det finns inget som vi eller testarna verkligen stör sig på med denna pizzaugn.
Ooni Karu 16 är ett bra köp som man knappast ångrar.
Köp Ooni Karu 16 – rekommenderade butiker:


Ooni Fyra 12 – bästa billiga pizzaugn & ugn med pellets

Bränsle: Pellets
Fördelar:
Nackdelar:
Ooni Fyra 12 omdöme
Fyra 12 är den billigaste pizzaugnen från den populära tillverkaren Ooni. Detta namn ses ofta som en garant för kvalitet, något som bekräftades i flertalet tester.
Hela 70% av de jämförelser som vi gått igenom gav Ooni Fyra en fin utmärkelse. De flesta ansåg att det var den bästa billiga pizzaugnen. Ett par testare utsåg den till bästa vedeldade pizzaugn. TechRadar tyckte till och med att det var den bästa pizzaugnen (alla kategorier) då den kombinerar ett lågt pris med hög kvalitet.
Så vad är det man får för de ynka 2000 kronor (knappt) som denna pizzaugn kostar? Ooni Fyra 12 är en vedeldad ugn med pellets. På 15 minuter får du hela 500 graders temperatur och sedan är pizzan klar på 60 sekunder.
Pellets är en fördel för dig som vill ha enkel användning samtidigt som du får den där härliga smaken som man endast får i en vedeldad pizzaugn.
Ooni Fyra 12 är enkel att sätta ihop och lätt att börja använda. Du bemästrar snabbt pizzakonsten, även om det är svårare att reglera temperaturen än med en gasolugn. Andra kvaliteter som testarna uppskattade var att Fyra 12 är lätt (10 kg) och relativt enkel att flytta med sig.
Den hade dock gärna fått ha en inbyggd termometer i stil med testvinnaren Karu 16.
Vill du köpa en pizzaugn billigt men inte tumma på kvaliteten? Då är det sannolikt en Ooni Fyra 12 som är det rätta valet.
Köp Ooni Fyra 12 – rekommenderade butiker:


Ooni Koda 16 – bästa pizzaugn med gasol

Bränsle: Gasol
Fördelar:
Nackdelar:
Ooni Koda 16 omdöme
Tillhör du dem som vill njuta av en utmärkt italiensk pizza men slippa allt krångel? Då bör Ooni Koda 16 ligga högt upp på önskelistan. Denna gasoldrivna pizzaugn är så lättanvänd att vem som helst kan grädda en pizza på nolltid.
Ingen installation i princip (5 minuter), inget krångel med ved, kol eller pellets. Inte heller någon inlärningskurva att tala om.
Dessutom är den stor. Ska du ha pizzafest i trädgården är det bäst om det går undan. Annars hinner en del av gänget äta färdigt innan andra ens har satt tänderna i sin första pizzabit.
När du ska grädda pizzor för större grupper är Koda 16 ett bra val. Den värms upp på cirka 15 minuter, maximalt 20 minuter. Sedan kan du grädda pizza efter pizza, utan att behöva greja med bränslet. Så länge du har gasol kvar i tuben är det bara att köra.
Snygg är den också.
Så vad är haken? För många ligger själva charmen med en pizzaugn i doften och smaken som uppstår vid vedeldning. Detta saknar Koda 16 givetvis. Men fördelarna väger tungt – till skillnad från ved är gasol som bränsle lätthanterligt och rent. Ingen rök, ingen aska. Tänk på att gasoltub, slang och regulator säljs separat.
Andra nackdelar som testarna uppmärksammade var att ugnen saknar lucka (= inte så energismart) samt att det blir dyrt med gasol om du använder ugnen mycket. Det saknas också inbyggd termometer. Inte absolut nödvändigt, men bra att ha.
Som så ofta med Ooni överväger dock fördelarna nackdelarna med råge.
Behöver du en lättanvänd och stor pizzaugn som ger perfekt resultat och du kan leva utan ”touchen” av vedeldat, då är Ooni Koda 16 ett mycket bra val.
Köp Ooni Koda 16 – rekommenderade butiker:

Sage the Smart Oven Pizzaiolo SPZ820 – Bästa pizzaugn inomhus (elektrisk)

Bränsle: El
Fördelar:
Nackdelar:
Sage the Smart Oven Pizzaiolo omdöme
Kan man baka en riktigt god pizza inomhus? Absolut. Lösningen stavas: elektrisk pizzaugn. Inom denna kategori finns en hel del att välja bland. Det mesta är tyvärr skräp.
Ett undantag är Sage the Smart Oven Pizzaiolo. Detta är de elektriska pizzaugnarnas Ferrari, som the Wirecutter uttryckte det i sitt test.
Med en temperatur på ca 400 grader når denna ugn nästan upp i den temperatur som anses ”rätt” för att grädda en äkta italiensk pizza, 430-480C°. Good enough tycker vi för att få möjlighet att baka pizza direkt hemma på köksbänken.
En del av hemligheten ligger i att pizzastenen värms upp underifrån för att skapa den där perfekta ytan på undersidan. Dessutom har den reflektorer för att fokusera rätt mängd värme på rätt ställe. Ren ingenjörskonst.
Resultatet blir förvånansvärt likt en äkta pizza från vedeldad ugn, krispigt och till och med får luftfickorna så kallade leopardfläckar. Trots hettan förblir utsidan av ugnen ganska så sval tack vare god isolering.
Produkttestarna uppskattade att the Smart Oven Pizzaiolo har så pass många olika förinställningar.
Vrid på reglaget på framsidan och välj mellan följande alternativ:
- Imitation av pizza i vedeldad pizzaugn
- Fryspizza
- Panpizza
- Tunn, krispig pizza
- New York-style-pizza
Sedan kan du finjustera med manuellt läge för mängder med kombinationer.
Ändå – även om detta är den bästa elektriska pizzaugnen för inomhusbruk som testarna provat kan den givetvis inte ersätta en äkta vedeldad pizzaugn som exempelvis Ooni Karu 16. Vill du ha the real stuff, en ”vera pizza”, måste den givetvis gräddas i en vedeldad ugn.
Men the Smart Oven kommer förvånansvärt nära och är ett utmärkt supplement – eller komplement till en vedeldad ung, speciellt om du vill ha möjlighet att baka pizzor under hela året och direkt i köket.
Något annat som är negativt? Inte mycket. Priset på nästan 10000 kronor är dock saftigt, om du inte råkar älska pizza väldigt mycket.
Kommentar: I Sverige och resten av Europa heter tillverkaren Sage, i övriga världen går den under namnet Breville, bara för att undanröja eventuell förvirring.
Är du beredd att lägga en (ganska rejäl) slant på en suveränt bra elektrisk pizzaugn som du kan använda hemma? Då är Sage the Smart Oven Pizzaiolo det bästa valet enligt testarna.
Köp Sage the Smart Oven Pizzaiolo – rekommenderade butiker:

Fler pizzaugnar som vunnit bäst i test
Det dök upp många bra pizzaugnar i vårt test. Vissa av dem kvalade inte in i toppen men bör ändå nämnas. Här samlar vi övriga ugnar som fått minst tre utmärkelser i de ”bäst i test” som vi gått igenom:
- Gozney Dome Dual-Fuel Pizza Oven – Bästa påkostade pizzaugn (ca 20 000 kr)
- Gozney Roccbox Portable Pizza Oven – Bästa portabla pizzaugn
- Solo Stove Pi Pizza Oven – Omtyckt multifuel pizzaugn
Så gjorde vi testet
Det finns mängder med pizzaugn bäst i test-artiklar där ute. Vi bestämde oss för att inte gissa utan istället utgå från äkta källor.
Vi skulle kunna kalla detta test för en ”metaanalys” som det heter bland forskare. Vi har nämligen utgått från ett stort antal trovärdiga källor och sammanfattat vad de tillsammans anser är bäst ugn inom ett antal kategorier.
Följande testare ingår i testet:
- Tom’s Guide
- Ideal Home
- BBC Good Food
- The Spruce Eats
- Food & Wine
- Homes and Gardens
- Smoked BBQ Sourc
- The Wirecutter (New York Times)
- Gear Patrol
- Tech Radar
Köpguide – att tänka på när du ska köpa pizzaugn
Låt oss nu gå över till den andra delen av denna jämförelse. Här summerar vi vad vi tycker du bör tänka på inför ditt köp. Vi svarar också på några av de vanligaste frågorna. Därmed blir det lättare för dig att bestämma dig för vilken pizzaugn du ska köpa.
Vad är en pizzaugn? – Definition
En pizzaugn är en specialgjord ugn som används för att baka pizza. Den är konstruerad för att uppnå 1) höga temperaturer och 2) snabb värmefördelning, vilket är avgörande för att skapa den krispiga skorpan, perfekt konsistens i toppingen och en perfekt smält ost.
Det finns i huvudsak två slags ”urtyper” av pizzaugnar:
- Stenugn – En murad ugn som därmed är fast installerad antingen utomhus eller inomhus. Har du plats, pengar, tid, kunskap och möjlighet är ett äkta pizzaugnsbygge något som verkligen kan rekommenderas.
- Färdig ugn – Tillverkas i fabrik och säljs mer eller mindre färdigmonterad och är redo att användas. Tar relativt lite plats, kan flyttas och är ofta prisvärda. Detta test handlar om denna typ av pizzaugnar.
Utöver denna indelning finns olika bränslen. Mer om detta strax.
Varför köpa en särskild ugn för att baka pizza?
- Högre temperatur: En vanlig hemmaugn når en maxtemperatur på cirka 250 °C. En pizzaugn däremot når ofta temperaturer på 400 – 500 °C. Denna höga värme är avgörande för att skapa en krispig och bubblande skorpa samtidigt som osten smälter och blir härligt krämig.
- Snabb bakningstid: De höga temperaturerna i en pizzaugn gör att pizzan kan bakas på mycket kort tid, vanligtvis på enbart 1 till 2 minuter. Detta ger en bra balans mellan krispighet och saftighet och med maximal smak.
- Bättre värmefördelning: Pizzaugnar är konstruerade så att värmen fördelas jämnt över hela pizzan, inklusive stenen som den ligger på. Detta resulterar i ett jämnt resultat med fin färg på hela skorpan.
- Autentisk smak och doft: Är pizzaugnen vedeldad får pizzan en karakteristisk smak och doft som är svår (läs: omöjlig) att replikera i en vanlig ugn. Ved ger en speciell rökighet och komplexitet åt smaken. Det är inte utan anledning som äkta italiensk pizza kräver vedeldad ugn!
- Skön känsla: Älskar du pizza lika mycket som vi gör finns inget som slår upplevelsen av att baka i en äkta ugn. Det är en trevlig social aktivitet för familj och vänner, speciellt under sommarhalvåret.
Här är en video som på ett bra sätt visar hur en pizzaugn fungerar och hur resultatet skiljer sig från en vanlig ugn:
Som du ser i videon kan en pizzasten vara ett bra alternativ om du inte vill investera i en pizzaugn. Men strävar du efter perfektion och den där äkta smaken är det ändå en dedikerad ugn som gäller.
3 saker att tänka på när du ska köpa en pizzaugn
Ugn som ugn – eller? Nej, det finns förstås mängder med skillnader mellan olika pizzaugnar. Men planerar du att köpa en så vill vi ändå ”koka ner” det till tre saker som du bör ta ställning till:
- Bränsle – Vilket är bäst för dig?
- Storlek – Hur stor ugn behöver du?
- Pris – Hur mycket får kalaset kosta?
Låt oss titta närmare på hur man kan tänka kring dessa aspekter:
Bränsle till pizzaugnar – vilket är bäst?
Utöver vedeldad pizzaugn finns pellets, gasol, kol och elektricitet som bränsle. Dessutom finns hybrider som kan använda flera bränsletyper.
Vad är bäst?
Varje sort har sina fördelar och nackdelar. Vad som är bäst är därför inte en fråga som kan få ett helt objektivt svar. Det är upp till dig att avgöra vad som är lämpligast i just ditt fall.
Här är en snabbguide över olika bränsletyper:
Vedeldad pizzaugn
Klassikern, eller originalet. Äkta italiensk pizza bakas i en vedeldad pizzaugn. Punkt. Men ska det smaka så behövs också en lite större arbetsinsats av dig. Är det värt det? Vi tycker det, men fundera även på nackdelarna.
Fördelar:
- Hög (rätt) temperatur: Vedeldade pizzaugnar kan nå mycket höga temperaturer, ofta 430-480C° enligt vera-pizzariktlinjerna, eller mer. Det ger en snabb tillagningstid och ett krispigt resultat.
- Autentisk smak: Ved ger den där speciella smaken som utmärker pizza ur vedeldad ugn.
- Skön atmosfär: Doften och ljudet av ved som sprakar ger en skön upplevelse – speciellt när du bjuder in till pizzakväll i trädgården.
- Jämn värmefördelning: Veden ger en jämn och konstant värme över hela ugnen.
- Tillgång till bränsle: Det är ofta lätt att få tag på ved.
- Fungerar även med kol: En vedeldad pizzaugn kan även använda kol som värmekälla. Kol är bra om du vill ha en lite lägre temperatur och längre grilltid, exempelvis för bröd eller annan mat än pizza.
Nackdelar:
- Viss inlärningskurva: Du behöver arbeta upp en jämn och hög temperatur. Det är inte särskilt svårt, men betydligt svårare än att slå på en strömbrytare eller gasen.
- Svårare att hålla temperaturen: Kräver aktivt arbete så att temperaturen håller sig på tillräckligt hög nivå.
- Mer rengöring: Det blir aska över som du måste städa rent efter varje användning.
- Något vindkänsligt: Se upp om det blåser ute för då kan aska lägga sig på pizzan om du har otur.
- Rök: Det blir förstås en del rök. Inget större problem dock om ugnen har skorsten.
Bästa vedeldade pizzaugn:
- Ooni Karu 16 (stor) – kan även använda gasol om man köper tillsats till
- Ooni Karu 12 (liten) – även denna kan använda gas med tillsats
Pellets
Pellets är ett smidigt alternativ till ved för pizzaugn. Lätt att hantera, mer energieffektivt och mindre aska att städa upp jämfört med ved. Används ofta i mindre och bärbara pizzaugnar.
Fördelar:
- Bekvämt: Pellets-pizzaugnar använder träpellets som bränsle, vilket är enkelt att lagra, fylla på ugnen med och det ger en jämn värme.
- Rökighet: Samma fördelar som en vedeldad ugn när det gäller röken, även om röken inte är lika intensiv.
- Renare förbränning: Träpellets producerar mindre rök och aska jämfört med traditionellt trä, vilket gör dem till en renare och mer effektiv bränslekälla.
- Mångsidighet: Du kan experimentera med träpellets av olika träslag för att få fram unika rökiga smaker till din pizza. Prova exempelvis ek, bok, mesquite, hickory, äppelträ eller körsbär.
Nackdelar:
- Högre bränslekostnad: Pellets brukar vara dyrare än traditionellt trä.
- Svårare att hålla jämn temperatur jämfört med gasol: Precis som med ved kräver pellets aktivt engagemang för att hålla temperaturen på en hög nivå.
- Begränsad tillgänglighet: Det kan vara lite svårare att hitta pellets än ved, även om det inte brukar vara ett problem i Sverige.
- Högre krav på förvaring: Träpellets som blivit fuktiga fungerar inte så bra som bränsle.
Bästa pellets-pizzaugn:
- Ooni Fyra 12
Pizzaugn med gasol
En gasdriven pizzaugn är enkel att använda. Ingen rök, ingen aska. Perfekt också om du ska baka pizza för stora sällskap.
Fördelar:
- Lätt att tända och släcka: Slå på gasen och tänd ugnen. Ungefär så enkelt är det att komma igång.
- Enkelt att reglera värmen: Mycket lättare att nå önskad temperatur än med en vedeldad ugn.
- Helt ren: Ingen aska att städa upp efter användning.
- Ingen rök: Gasolugnar avger ingen rök.
Nackdelar:
- Ingen smak av vedeldat: Du får inte den där unika känslan av smak och doft av rök.
- Svårt att veta när gasolen börjar ta slut: Kan bli ett snopet slut på pizzakvällen om du inte råkar ha en extra gasoltub eller en pizzaugn som klarar flera typer av bränsle.
- Dyrare i drift: Gasol är dyrare än ved.
Bästa pizzaugn med gasol:
- Ooni Koda 16 (stor)
- Ooni Koda 12 (liten)
Elektrisk pizzaugn
En eldriven pizzaugn är det givna (och enda) alternativet för dig som vill kunna baka pizza inomhus. Resultatet blir faktiskt förvånansvärt bra om du köper en elektrisk ugn av hög kvalitet.
Fördelar:
- Lättanvänd: En pizzaugn som går på el är mycket ”plug and play”. Koppla i sladden, välj temperatur och starta timern.
- Fungerar inomhus: Den enda pizzaugn som kan (bör) användas inomhus. Går givetvis även att använda utomhus, exempelvis på terrassen. Ger konstant tillgång till pizza under hela året!
- Snabb: Det går snabbt att värma upp en elektrisk ugn.
- Jämn värme: Pizzaugnen sköter sig själv och värmen håller sig på inställd nivå.
- Lätt att göra ren: Det enda du måste städa upp är resterna av pizzan, ingen aska.
- Inget bränsle: En eldriven pizzaugn är den enda sort som inte kräver att du införskaffar bränsle. El har du ju alltid.
Nackdelar:
- Lägre temperatur: Kommer inte upp i samma temperatur som en vedeldad eller gasoldriven pizzaugn. De elektriska ugnarna i detta test kommer dock upp i drygt 400 grader, vilket bör anses vara fullt tillräckligt och nästan enligt riktlinjerna för napolitansk pizza.
- Ingen vedsmak: El kan inte helt ersätta känslan med vedeldat givetvis.
- Mindre känsla: Att grädda pizza i en elektrisk ugn känns inte riktigt lika speciellt som att grädda i en vedeldad eller gasdriven pizzaugn i trädgården.
Hybridugn
Svårt att bestämma dig? En ugn som kombinerar två typer av bränsle, en hybridugn, kan vara lösningen. Då kan du använda antingen ved eller gasol. Praktiskt om du skulle råka få slut på det ena bränslet men råkar vara oemotståndligt sugen på pizza!
Fördelar:
- Två bränslen: Att kunna växla mellan gas och ved är smidigt. Slut på det ena? Kör med det andra.
- Bästa av två världar: När du är sugen på den där rökiga smaken och doften använder du ved. Om du bara vill grädda klart snabbt använder du ugnen med gas.
Nackdelar:
- Vissa kompromisser: Det kan finnas fördelar med att välja en helt gasoldriven ugn om det ändå är främst är gas du tänker använda.
- Tillsats kan behövas: Vissa hybridugnar levereras utan gastillsats.
Bästa hybridugn:
- Ooni Karu 16 (stor) – men du behöver köpa tillsats för att kunna köra på gas
- Ooni Karu 12 (liten) – samma här
Pizzaugn till grill
Har du en riktigt bra grill kan en pizzaugnstillsats vara allt du behöver.
Kamadogrillen är vår favorit inom detta segment. Denna typ av grill är tack vare sin isolering och utformning väl anpassad för pizza. Det enda du behöver är en pizzasten, gärna dubbel för så att botten inte bränns.
Låter det lockande är vårt tips att läsa denna jämförelse av bästa kamadogrillarna innan du köper (för de kostar en slant).
Fördelar:
- Utnyttja befintlig utrustning: Har du en bra grill redan kan det vara onödigt att lägga pengar på en dyr pizzaugn.
- Smak av vedeldat: En tillsats till en vedeldad grill ger samma fördelar för smaken som en vedeldad pizzaugn.
Nackdelar:
- Inte lika varmt: Du kommer knappast upp i temperaturer på 400 – 500 grader i en grill. Därmed blir det längre tillagningstid och inte lika ”äkta” krispig känsla som i en pizzaugn.
- Kräver en bättre grill: Glöm budgetvarianten. Men har du en kvalitetsgrill som exempelvis en komadogrill kan det bli riktigt bra.
- Kräver lock: För att det ska bli bra behöver du ett lock till grillen.
Storlek – hur stor pizzaugn ska man köpa?
Storleken är rimligen en viktig faktor att tänka på när du ska välja vilken pizzaugn som är bäst för dig.
- En stor pizzaugn kan grädda pizzor som är minst 16 tum, det vill säga cirka 40 cm i diameter.
- En liten pizzaugn klarar pizzor på 12 tum, det vill säga cirka 30 cm i diameter.
När ska jag välja en stor pizzaugn?
En större ugn ger den uppenbara fördelen att du kan grädda större pizzor och servera fler gäster på samma tid. Dessutom gör den större öppningen att det är lättare att laga annan mat än pizza i ugnen också.
Nackdelen är att det kommer att gå åt mer bränsle. En större ugn tar förstås också mer plats och är svårare att flytta.
När ska jag välja en liten pizzaugn?
Ska du grädda pizzor för ett litet sällskap på 2-4 personer kanske det kan räcka med en liten ugn. Den är billigare i inköp och tar inte så mycket plats. En pizzaugn är trots allt något som de flesta av oss inte använder varje dag, om ens varje vecka, så priset kan bli avgörande. Det tar oss till nästa punkt.
Pris
När det gäller pris finns en stor variation mellan olika pizzaugnar:
- Det finns elektriska ugnar som inte kostar mer än några hundralappar men det är inget vi kan rekommendera.
- En billig men bra ugn kostar inte mer än någon tusenlapp. Ett bra exempel är Ooni Fyra 12, Karu 12 och Koda 12. Dessa är samtliga relativt små.
- För cirka 5000 kronor kan du få en stor gasol-pizzaugn som är bäst i test (Ooni Koda 16).
- Är du villig att betala runt 7000 kronor får du Ooni Karu 16 som anses vara den bästa pizzaugnen av testarna i detta test. Även denna är stor.
- Mer än 10000 kronor lär vara onödigt för de allra flesta att lägga på en pizzaugn. Men vill du ha en elektrisk ugn som är bäst i test är det den prislappen du får räkna med.
Tips: Du behöver tillbehör till din pizzaugn
Det finns många tillbehör och verktyg som kan användas med en pizzaugn för att göra bakningen enklare och resultatet bättre. Vissa tillverkare har valt att inkludera pizzaspade, medan andra som exempelvis Ooni säljer sina tillbehör separat.
Vi föredrar faktiskt när tillbehören inte ingår. Dels behöver du då inte (indirekt) betala för att få tillbehör som du kanske inte vill ha eller redan har, dels ger det dig frihet att själv välja exakt vilka verktyg du vill köpa.
Ett tips kan vara att hålla utkik efter ”bundles”, pizzugnspaket, som bland annat Ooni erbjuder. Då säljs ugnen tillsammans med exemplevis pizzaspade och pizzaugnsöverdrag.
Här är några exempel på vanliga tillbehör till pizzaugn:
- Pizzaspade
- Snurrspade
- Pizzaborste
- Pizzaskärare
- Degskrapa
- Termometer
Läs gärna också vår artikel om tillbehör till pizzaugn.
Sammanfattning – bästa pizzaugn 2023
Då så var vi klara med vårt stora test av bästa pizzaugn 2023. Vi har studerat ett stort antal pizzaugnstester för att utröna vilka ugnar som vunnit flest utmärkelser inom respektive kategori.
Detta är resultatet som vi kom fram till:
- Pizzaugn bäst i test: Ooni Karu 16
- Bästa billiga pizzaugn & pelletsugn: Ooni Fyra 12
- Bästa pizzaugn med gasol: Ooni Koda 16
- Bästa elektriska pizzaugn (inomhus): Sage the Smart Oven Pizzaiolo SPZ820
Lite anmärkningsvärt är det att Ooni vinner i tre av fyra kategorier. Anmärkningsvärt, men inte så konstigt egentligen. De har lyckats skapa användarvänliga produkter av hög kvalitet och snygg design och som dessutom uppfyller kriterierna som Associazione Verace Pizza Napoletana ställt upp.
Det finns (enligt testerna) utmärkta alternativ till Oonis ugnar som exempelvis Gozney Dome Dual-Fuel och Gozney Roccbox Portable Pizza Oven. Det förstnämnda som ett lyxigt (läs: dyrt) alternativ, det sistnämnda som en bra bärbar variant. Dessa finns dock inte att köpa i Sverige och därför gör vi ingen djupdykning här.
Oavsett vilken av de fyra ugnarna från detta test som du väljer att köpa (eller något av de alternativ som vi listade i samband med testen) är vi övertygade att du blir nöjd. Din största utmaning blir att bestämma dig för om du vill satsa på en vedeldad ugn, en som går på gasol, pellets eller el.
Vi själva väljer Ooni Karu 16 för att den kan använda ved, grillkol och gasol och för att den är mycket prisvärd – trots att den faktiskt kostar runt 7000 kronor.
Vanliga frågor och svar
Källor
- https://www.tomsguide.com/best-picks/best-outdoor-pizza-ovens
- https://www.idealhome.co.uk/buying-guide-reviews/best-pizza-ovens-169669
- https://www.bbcgoodfood.com/review/best-pizza-ovens
- https://www.homesandgardens.com/buying-guides/best-pizza-ovens
- https://www.smokedbbqsource.com/best-outdoor-pizza-ovens/
- https://www.thespruceeats.com/best-pizza-ovens-4152145
- https://www.nytimes.com/wirecutter/reviews/best-pizza-oven/
- https://www.gearpatrol.com/food/a43775347/best-pizza-oven/
- https://global.techradar.com/sv-se/best/test-basta-pizzaugn
- https://www.foodandwine.com/lifestyle/kitchen/outdoor-pizza-ovens
Friskrivning:
Vi har utgått från trovärdiga källor som påstår att de testat ugnarna på riktigt. Vi kan dock givetvis inte garantera att varje testare av pizzaugnar verkligen har gjort det eller att de inte är partiska. Vi är i denna jämförelse helt öppna med källorna så att du själv kan gå till originalartiklarna och jämföra eller läsa mer om du vill.
Italienskpizza.se tjänar affiliateprovision på köp som görs efter att du klickat på någon av länkarna till shopparna. Detta har dock inte påverkat vårt urval eftersom det är helt baserat på andra tester. Du som konsument betalar inte heller något extra.