Världens bästa pizzabok: Pizza Napoletana

Det finns många böcker om det italienska köket i allmänhet, och pizza i synnerhet. Men så finns det den där boken – boken som springer i cirklar runt alla andra böcker. Pizza Napoletana : jakten på en fulländad napoletansk pizza i hemmaugn, ombyggd grill och vedugn är en sådan bok (du kan köpa den utan mellanhänder direkt av författarna, eller hos Bokus och Adlibris). Det är helt enkelt den enda bok om pizza du behöver!

”Det här är nördarnas nördbok.”
Magnus Utvik, SVT Gomorron Sverige

Artikeln innehåller reklamlänkar till Bokus och Adlibris

Kort om författarna

Författarna till Pizza Napoletana är Besmir Balaj och Ville Ilola. Känner ni kanske igen namnen? Ja, det stämmer, våren 2014 öppnade de pizzerian Lilla Napoli på en parkeringsplats i Falkenberg. Den lilla oansenliga vita träkiosken blev sedermera Sveriges första Vera Pizza-certiferade pizzeria! När den här artikeln skrivs sommaren 2022 är det bara fem pizzerior i landet som har denna kvalitetscertifiering.

Innan de öppnade sin pizzeria så jobbade Besmir med att lägga plattor och Ville installerade solskydd. Varje dag efter jobbet träffades de och bakade pizza, experimenterade med deg, gjorde egen Mozzarella och reste på regelbundna resor till Neapel för research. Genom konstruktivt trätande kommer de hela tiden fram till nya bättre lösningar.

”Det här är de mest besatta matnördar jag nånsin träffat.”
Tomas Tengby, Meny i P1

Boken Pizza Napoletana

I stort handlar boken Pizza Napoletana (finns att köpa i författarnas butik här, men även här och här) om två centrala saker: degen och tillagningen i ugnen. Författarnas ambition är att åstakomma en fulländad deg. Fyra ingredienser: vatten, salt, jäst och mjöl – det låter så enkelt, men ska man nå perfektion så måste man vända på varenda sten. Besmir och Ville har provat sig fram till den punkt de är idag.

Förutom bra deg behöver du hög temperatur och författarna har testat allt från vanliga hemmaugnar till äkta napolitanska vedeldade ugnar. Ambitionen med boken är att kunna ge dig alla svar som författarna själva stångat sig blodiga för.

”Resultatet är inte helt olikt en forskningsrapport. Utan tvekan en av världens nördigaste pizzaböcker, toppad med 20 recept för den som älskar pizza på riktigt.
MatMagasinet

Pizza Napoletana ger dig recept på deg och flera olika recept på riktigt bra Napolitanska pizzor. Boken har en uttömmande teknikdel med genomgång hur du ska få till en optimal deg utifrån din ugns eller vedeldade spis förutsättningar. Du får också information och fakta om vad som faktiskt händer med degen och hur värmen påverkar pizzan när du bakar den.

Köp boken här: Lilla Napoli, Bokus eller Adlibris.

Vårt recept på Napoletansk pizzadeg hittar du på denna länk.

Pizza Napoletana bok

 


Vidare läsning

  1. Vilken sorts dryck passar till vilken sorts pizza? Öl, vin eller läsk till pizza? Läs vår artikel!
  2. Läs vår guide om olika italienska pizzasorter.
  3. Kika på vårt recept på Pizza Marinara.

 

Lämna en kommentar