Vera pizzerior i Sverige

En Vera Pizza Napoletana är benämningen på en äkta napolitansk pizza. För att en pizza ska få kallas för äkta napolitansk pizza måste de grundläggande reglerna följas och man behöver ha ett Vera Pizza certifikat från AVPN.

För att få certifikatet behöver man fylla i ett formulär och skicka det till AVPNs huvudkontor i Napoli för genomgång och godkännande, vilket är lättare sagt än gjort. Det är nämligen väldigt strikta regler för att bli en Vera certifierad pizzeria.

Vera Pizza certifikat Alhems Trädgård
Såhär ser ett Vera Pizza certifikat ut

2017 fick napolitansk pizza UNESCO:s erkännande vilket innebär att tillverkningsmetoden och slutprodukten fick kulturarvsstatus.

Tips: Vill du göra autentisk napolitansk pizza hemma så skaffa en Ooni Karu 16, det är den enda ugn som AVPN har godkänt för hemmabruk.

Lilla Napoli: Falkenberg

Besmir Balaj och Ville Ilola öppnade våren 2014 pizzerian Lilla Napoli på en parkeringsplats i Falkenberg. Den lilla oansenliga vita träkiosken blev sedermera Sveriges första Vera Pizza-certiferade pizzeria! Lilla Napolis meny varierar från dag till dag, och till sin pizza Margherita tillverkar de till och med sin egen mozzarellaost! Vill du själv baka pizza rekommenderar vi gärna deras fina webbshop

Lilla Napoli i Falkenberg

Vera certifierad sedan 2015-09-07

Ägarna bakom Lilla Napoli har författat världens bästa pizzabok: Napoletansk pizza – jakten om en fulländad Napoletansk pizza i hemmaugn, ombyggd grill och vedugn. Läs vår recension om boken här.

Pane Fresco: Stockholm

Pane Fresco är en av de två VERA-certifierade pizzeriorna i Stockholm. Restaurangen ligger i Hammarby Sjöstad. Förutom den fina pizzans serverar man ”enkelt bondkök” från Italien, det vill säga sallader, antipasto, olika pastarätter och grillat.

Äkta napolitansk pizza på Pane Fresco Åhlens City
Äkta napolitansk pizza på Pane Fresco i Åhlens City

Vera certifierad sedan 2017-09-15.

Pane Fresco hade även en restaurang i Åhlens City, men som tyvärr var tvungen att stänga i samband med Covid-19 pandemin. 

Bistro Bananas: Stockholm

Stockholms andra Vera-certifierade pizzeria ligger på Skånegatan i hjärtat av Södermalm. Du tar tunnelbanan till antingen Medborgarplatsen eller Skanstull och sedan en ort gångväg ett par kvarter. Förutom äkta italiensk pizza serverar man ett stort antal andra italienska rätter.   

Bistro Bananas i Stockholm

Vera certifierad sedan 2017-11-20

Är man sugen på brunch så serverar Bistro Bananas det på helger. Restaurangen erbjuder hemkörning av maten via Foodora och Wolt.

Alhems Trädgård: Skellefteå

I en gammal Handelsträdgård i Skellefteå med anor från 1949 ligger Alhelms trädgård, som förutom fina pizzor även serverar äkta italiensk Gelato – alltså glass på italienska!


Alhems Trädgård i Skellefteå

Vera certifierad sedan 2020-12-29

Besökarna kan även köpa med sig hem de blommor som odlas i handelsträdgården.

Da Riccardo: Alingsås

Precis som Lilla Napoli ligger Da Riccardo i en oansenlig byggnad på en parkeringsplats. Låt inte det spartanska yttre förleda dig, här dansar smakerna i munenn i ett äkta italienskt kök. 

Da Riccardo i Alingsås

Vera certifierad sedan 2021-09-27

Förutom pizza hittar du även pasta och antipasti på menyn på Da Riccardo.

Jaja Napoli i Ängelholm

Andrei och Josefine fick 2019 en strålande idé: Varför inte grädda äkta italienska pizzor i en pizzatruck! Sagt och gjort, en lämplig bil köptes in som byggdes om under vintern och som började rulla på Ängelholms gator 2020.

Pizzatrucken Jaaja Napoli

Vera certifierad sedan 2022-01-04

Aktuell meny – och kanske ännu viktigare: aktuell uppställningsplats för pizzatrucken –  hittar du i deras web app. Givetvis erbjuder Jaja Napoli även catering och ställer upp på att servera pizza vid olika event och liknande över hela Skåne.


Vidare läsning

  1. Vad dricker man till pizza? Öl, vin eller läsk? Vi reder ut det hela!
  2. Göra egen pizza hemma? Läs vår guide om de bästa pizzaugnarna.
  3. Ägarna bakom Lilla Napoli har författat världens bästa pizzabok: Napoletansk pizza – jakten om en fulländad Napoletansk pizza i hemmaugn, ombyggd grill och vedugn. Läs vår recension om boken här.

Lämna en kommentar