Pizzasten bäst i test

Med en pizzasten kan du nästan få till den där härliga känslan av äkta stenugnspizza hemma. Det kostar faktiskt inte heller mer än några hundralappar att köpa en riktigt bra baksten. I denna artikel tittar vi på vilken pizzasten som är bäst i test och vad du bör tänka på när du ska köpa en.

Pizzasten bäst i test – jämförelse

  • Eppicotispai – bäst i test pizzasten
  • Weber Pizzasten – bästa valet för dig som vill köpa en billig baksten
  • Anders Petter – ett av de populäraste alternativen
  • Nordwik Pizzastål – kanske rent av bättre än en klassisk pizzasten?

Eppicotispai – bästa pizzasten

Pizzastenen med det lustiga namnet Eppicoptipsai har vunnit titeln bäst i test i Kockhusets test av bakstenar och är en av de populäraste stenarna för att baka pizza hos Cervera. Den är gjord av äkta vulkansten från Etna och kan användas såväl i ugn som på grillen.

Detta var också ett av favoritvalen hos Testkungen som betonade att det i själva verket är ett pizzaset som inkluderar en smidig pizzaspade. På grund av det fina materialet bör den hanteras lite mer varsamt än övriga stenar.

Här hittar du den hos Cervera

Eppicotispai pizzasten
Eppicotispai pizzasten är gjord av äkta vulkansten från Etna

Weber Pizzasten – bästa budgetval

Kan man köpa en pizzasten under 400 kronor? Aboslut. Men se till att inte kompromissa för mycket med kvaliteten. Weber Pizzasten är ett bra exempel på att det går att köpa en baksten för pizza till ett förnuftigt pris utan att göra allt för stora uppoffringar på kvaliteten.

Denna sten kommer från en pålitlig och beprövad tillverkare och levereras dessutom med en smidig bakplåt som passar perfekt ovanpå stenen. Weber är bland topp 3 favoriter på Prisjakt. Ett säkert val.

Här finns varianten på 26 cm

Och här är den större modellen med 46 cm diameter

Anders Petter Backaryd – Populärast

Cervera är som bekant en populär butik för köksutrustning i Sverige och självklart har de en egen pizzasten. Den går under namnet Anders Petter, som är deras eget varumärke för olika produkter. Gemensamt är att de är prisvärda. Hög kvalitet till ett bra pris.

När Kockhuset testade bakstenar lyfte de fram just denna som en av de populäraste. Pizzan blir med denna sten fluffig och krispig. Passar extra bra för dig som är ute efter en stor pizzasten. Anders Petter kommer med praktiska handtag.

Denna pizzasten hittar du här hos Cervera

Backaryd pizzasten från Anders Petter
Backaryd pizzasten från Anders Petter kommer med praktiska handtag

Nordwik Pizzastål – bästa alternativ till pizzasten

Ett pizzastål är egentligen inte en pizzasten men den fyller samma funktion – och enligt vissa är den till och med bättre. Nordwik Pizzastål blev bäst i test när Testkungen gjorde en stor jämförelse.

Tack vare den utmärkta värmledningsförmågan (minst 16 gånger högre än för en pizzasten) uppnår stålet en utmärkt temperatur och klarar att grädda flera pizzor i rad. Den passar lika bra i ung som på grillen och kan dessutom användas för att steka grönsaker, skaldjur eller hamburgare.

Här kan du köpa detta trevliga pizzastål hos Kitchentime

Nordwik Pizzastål i ugnen
Med Nordwik Pizzastål har du lätt en bulle – förlåt en pizza – i ugnen

Vad är en pizzasten?

En pizzasten är en slags sten som du använder för att baka pizza på i ugnen eller på grillen. Stenen värms upp innan du lägger på pizzan som ska bakas. Därefter blir gräddningen kortare och du får en krispig botten med spröda kanter – precis som en riktig pizza ska vara, inte minst en äkta napolitansk pizza! Och detta oavsett vilken pizzasort du bakar.

Tack vare stenen hålls temperaturen på en jämn och hög nivå, en förutsättning för att kunna göra en god pizza, nästan som om den vore stenugnsbakad.

Tips – Här kan du läsa om hur du bakar äkta napolitansk pizza hemma.

Pizzasten eller baksten – inte bara för pizza

Ibland kallas pizzasten även för baksten vilket avslöjar att den passar utmärkt även för att baka bröd på, men det är inte allt. Faktum är att du kan grilla lite allt möjligt på en sådan sten – på grill eller i ugn. Grönsaker, kyckling, korv, räkor, tortillas… Du kan baka paj, göra knäckebröd, småkakor, pitabröd. Nästan bara fantasin som sätter gränser!

Tänk på detta när du köper en pizzasten

För att avgöra vilken pizzasten som är bäst i test finns det ett antal saker att tänka på. I slutändan har det mycket att göra med vad du har för preferenser och vilken budget du har.

Här är några saker att tänka på:

Storlek

Det mest avgörande för vad som är bäst för just dig är ofta storleken på stenen. En äkta napolitansk pizza är 35 cm i diameter och det är en bra utgångspunkt. Mindre än så bör din pizzasten alltså inte vara. Däremot kan den gärna vara större, bara den får plats i ugnen eller på grillen.

Form

Det finns både runda och fyrkantiga pizzastenar. Formen spelar ingen roll för pizzan. Bara för att du vill baka en rund pizza måste du inte ha en rund sten. Tänk dig bakstenen som underlaget i en stenugn. Du lägger in / på pizzan på det heta underlaget och du behöver med andra ord inte leta efter rätt ”passform”.

Däremot väger en pizzasten ganska mycket. Från 3-4 kilo upp till 9 kilo. En rund sten har givetvis mindre massa så vill du spara på vikten kan en rund variant vara att föredra.

Pris

Pizzastenar är sällan särskilt dyra och det är definitivt värt att köpa en om du har ett intresse för pizza eller mat i allmänhet.

De dyraste kostar en bit över 1000 kronor och de billigaste säljs för kring ett par hundra kronor. De mest populära bakstenarna får du räkna med att betala runt 350 – 900 kronor för.

Material

En pizzasten är gjord av, just det, sten. Ofta är det granit eller kalksten. Vissa exklusiva varianter är gjorda av vulkansten från Etna. Det finns även så kallade pizzastål som alltså är gjorda av ett massivt stål.

Pizzastenar (av sten) påminner mest om det där härliga materialet i en stenugn, precis så som det ska vara på äkta italienskt vis.

Ett pizzastål är dock ett mycket bra substitut. Det värms upp mycket snabbare vilket gör att det går snabbare att få rätt temperatur i underlaget i en vanlig hemmaugn. Dessutom spricker inte stålet om det utsätts för snabba temperaturändringar.

Mer användarvänligt med andra ord.

Sammanfattning

Vi har här gått igenom ett antal produkter för att utröna vilken pizzasten som är bäst i test.

  • Eppicotispai har utsetts till bästa pizzastenen i flera test, mycket tack vare det exklusiva materialet i form av sten från vulkanen Etna.
  • Weber har en pizzasten som är både bra och relativt billig.
  • Anders Petter från Cervera är ett bra alternativ för den prismedvetne. Den är också populär.
  • Nordwik Pizzastål är ett suveränt val för dig som vill ha ett mer lättanvänt och effektiv alternativ till pizzasten.

Matgeek testar Nordwik Pizzastål

Youtubeprofilen Johan ”Matgeek” Hedberg testar Nordwik pizzastål:

”Den bästa pizzan jag har gjort, förutom när jag gör det i min vedugn. Stålet levererar!”.

Johan pratar mycket om vikten av att ha en bra deg för sin pizza. Vi har vårt degrecept här, men för den som verkligen vill nörda in sig i pizzans allra djupaste hemligheter rekommenderar vi världens bästa pizzabok: Pizza Napoletana av männen bakom pizzerian Lilla Napoli.

Vanliga frågor och svar

Varför är pizzastenar bra?

Du får en jämnare temperatur i botten av pizzan / brödet och får ett mer jämngräddat och krispigt resultat med fin yta. Gräddningstiden blir kortare också.

Hur använder man en pizzasten?

Gör så här: 1) Placera pizzastenen i en kall ugn 2) Sätt ugnen på högsta temperatur (hemmaugn) eller högre om du har pizzaugn. Förvärm i 15 minuter 3) Placera pizzan på stenen. Använd en pizzaspade. 4) Grädda pizzan i ca 10 minuter i hemmaugn eller 60-90 sekunder i pizzaugn 5) Låt stenen ligga kvar i ugnen och svalna innan du tar ut den.

Var kan man köpa en pizzasten?

De finns att köpa hos Cervera, Kitchentime, Kökets favoriter, Garden Store, Bagaren och Kocken, Jula, ICA, Biltema, Rusta, IKEA, Clas Ohlson, ÖoB och i andra butiker som säljer köksredskap.

Vad kostar en pizzasten?

Priset varierar från 200 kronor upp till över 1000 kronor.

Hur får man pizzan på pizzastenen?

Ett sätt är att använda pizzaspade. Ett annat och kanske enklare sätt är att baka pizzan på ett bakplåtspapper som du skurit ut utifrån pizzastenens konturer. Därefter lyfter du bara över pizzan med bakplåtspapper och allt och lägger den på pizzastenen.

Hur gör man rent en pizzasten?

1) Låt den svalna helt innan du tar ut den ur ugnen. 2) Skölj rent stenen med vatten och använd eventuellt en plastskrapa eller stekspade för att skrapa bort rester. OBS – använd aldrig diskmedel och blötlägg aldrig din pizzasten.


Källor

Lämna en kommentar