Tomatsås för pizza

En tomatsås för pizza ska smaka friskt och balanserat, och för att få den perfekta smaken ska vi här använda oss av hela San Marzano tomater. Vi rekommenderar varianten på burk, de kommer färdigskalade och i perfekt konsistens. Du hittar dessa hos Vera-pizzamästarna på Lilla Napoli i deras webbshop här och här (den förstnämnda finns även i storpack, den sistnämnda är något rinnigare. Bägge använder de på sina egna pizzor).

Ett tips som höjer såsen är att göra den dagen innan. Då får alla smakerna lära känna varandra och ger din napolitanska pizza en rikare smak.

Vill du få fler förslag på hur du gör världens bästa pizzasås finns den helnördiga boken Pizza Napoletana. Läs vår recension.

Här kommer vårt recept på en tomatsås som kan användas till en äkta napolitansk pizza.

Tips – En del av hemligheten bakom den perfekta pizzan ligger faktiskt i pizzasåsen, som trots sin enkelhet spelar en central roll för smakupplevelsen. Använd därför bästa mjöliga ingredienser. Vår rekommendation är Gustarosso San Marzano eller Terramagna San Marzano. Dessa tomaters plockdatum och vilken specifik åker de kommer ifrån har valts ut med kärlek av pizzaexperterna på Lilla Napoli.

Tomatsås för pizza

Tomatsås för pizza

En enkel och perfekt tomatsås för Italiensk pizza
5 från 3 betyg
Förberedelser 2 minuter
Tillagningstid 3 minuter
Total tid 5 minuter
Måltid Huvudrätt
Kök Italienskt
Portioner 4 pizzor
Kalorier 47 kcal

Ingredienser
  

 • 1 burk Hela tomater San Marzano eller Pelati
 • 3 g Havssalt
 • 1 msk Olivolja
 • 6-7 blad Färsk basilika
 • 0.5 krm Bakpulver

Instruktioner
 

 • Öppna tomatburken och häll ut tomatjuicen då denna är gjord på tomater av lägre kvalitet.
  1 burk Hela tomater
 • Häll ner tomaterna tillsammans med de andra ingredienserna i en skål. Bakpulvret använder vi få att få bort lite av syrligheten från tomaterna. Vissa använder sig hellre av socker och det går alldeles utmärkt.
  3 g Havssalt, 1 msk Olivolja, 6-7 blad Färsk basilika, 0.5 krm Bakpulver
 • Blanda med mixer eller för hand tills önskad konsistens uppnås.
 • Häll pizzasåsen i en burk och kyl tills du ska göra din pizza.
Keyword Sås, Tomatsås

 

Tips: Vill du få en tjockare pizzasås, använd helst lite tomatpuré. Många vill gärna koka såsen för att få en tjockare konsistens. Vi rekommenderar inte kokning då detta gör att tomaterna tappar sin fräscha smak och hela pizzan upplevs som att den får tyngre smakprofil.


Vidare läsning

 1. Läs vårt recept på pizzadeg här.
 2. Här har du ett recept på pizzasallad.
 3. Vår recension om Ooni pizzaugnar här.
 4. Gin, röd Vermouth och Campari – och en massa is – receptet för en perfekt Negroni!
 5. Vill du baka pizza hemma i vanlig ugn? För bästa resultat så använd en pizzasten!
 6. Ägarna bakom Lilla Napoli har författat världens bästa pizzabok: Napoletansk pizza – jakten om en fulländad Napoletansk pizza i hemmaugn, ombyggd grill och vedugnLäs vår recension om boken här.

3 svar på ”Tomatsås för pizza”

 1. 5 stars
  Jag följde detta recept ,men med en twist.
  Tänkte jag kunde dela med mig även om det inte följer exakt.
  jag tog bort toppen på tomaterna, delade dessa försiktigt och tog bort kärnhusen på tomaterna. Sedan delade jag dessa försiktigt och blandade ihop med tomatsåsen från burken. Även om ni påstår att detta är från billigare tomater. Sedan tog jag torkad basilika då det inte fanns färsk i ögonblicket. Sedan fick den såsen stå 3 timmar framme på bänken.
  När vi sedan gjorde pizzan, så tyckte familjen att det var bland det godaste såserna som dom har smakat på länge. Top Notch 🙂

  Svara

Lämna en kommentar

Betygsätt recept