Vi får väldigt många frågor om ett bra recept på pizzasallad. Det är dock bara i Sverige du hittar denna goda kålsallad – i pizzans hemland Italien äter man inte sallad till pizzan. Men det hindrar oss förstås inte från att tillaga en snabb och god hemmagjord pizzasallad! Här är vårt recept.
Pizzasalladens italienska och kroatiska rötter
Vi kommer strax till receptet men låt oss flika in lite kuriosa först. Även om denna typ av sallad inte används i Italien har den ”svenska” pizzasalladen dock tydliga italienska rötter. När italienaren Giuseppe ”Peppino” Sperandio år 1969 öppnade Pizzeria Piazza Opera i Stockholm behövde han en billig sallad att äta i väntan på pizzan. Han mindes då salladen Kupus sapata (en liknande kålsallad med kroatiska rötter) från sin barndom i nordöstra Italien, och resten är – historia!
Tips – Matälskare? Prenumerera på tidningen Allt om Mat till pangpris!
Tips – Gillar du italiensk pizza eller är nyfiken på hur man bakar en sådan? Då rekommenderar vi boken Pizza Napoletana. Läs vår recension i denna länk. Finns hos Bokus och Adlibris.

Pizzasallad
Ingredienser
- 500-600 gram vitkål
- 1 tsk salt
- 3 msk vitvinsvinäger
- 1/2 dl rapsolja eller olivolja
- 1 msk vatten
- grovmalen svartpeppar
- torkad oregano - eventuellt
- inlagd paprika - eventuellt
Instruktioner
- Finstrimla vitkålen. Tips: Du kan med fördel använda osthyveln för att strima kålen!500-600 gram vitkål
- Lägg kålen i en bunke och ”massera” in saltet rejält med båda händerna. Låt stå i 20 minuter.1 tsk salt
- Blanda in oljan, vinägern och vattnet i kålen. Krydda med grovmalen svartpeppar efter tycke och smak. Vill du, så kan du även ha med lite torkad oregano eller inlagd paprika. Precis som på pizzeria!3 msk vitvinsvinäger, 1/2 dl rapsolja eller olivolja, 1 msk vatten, grovmalen svartpeppar, torkad oregano, inlagd paprika
Tips – Du gör pizzasalladen helst dagen före servering, och låter den dra sig i kylskåp under natten för bästa smak. Använder du färsk paprika så håller sig salladen fräsch bara någon dag. Med inlagd paprika så klarar sig salladen i flera dagar. Utan paprika så är salladen fräsch i en vecka, om den förvaras kyld.
Vidare läsning
- Läs vårt recept på tomatsås för Pizza här
- Och vårt recept på en bra pizzadeg finns här
- Svalka dig i sommarhettan med en iskall Negroni – vi har receptet!
- Slutligen vår recension om Ooni pizzaugnar hittar du här
Super! Och tack för tipset om paprikan, jag undrade just varför man hade inlagd paprika på min lokala pizzeria – det är såklart för att salladen ska hålla sig längre än om de hade färsk paprika.
Fantastiskt god pizzasallad. Tack ❤️
Vad kul att höra att du gillade detta recept, och det är så enkelt att göra!