Öl, läsk eller vin till pizza?

Coca Cola eller Bud Light till pizza? Ja, om vi pratar om pizzaslices á la USA. Men om vi nu äter riktig italiensk pizza, vad ska vi då välja för dryck? Hur funkar det med vin till pizza? Och vad väljer italienarna själva för öl eller annan dryck? Det försöker vi reda ut här!

Rött eller vitt vin till pizza?

Pizza i sig är väldigt ”vinvänliga” då grunden i pizza är bröd och fet, lite salt ost. Det finns dock inte något entydigt svar på det perfekta pizzavinet, då en pizza kan ha så många olika toppings. Pizzadegen i sig är neutral i smaken, men toppingen avgör helt och hållet om du ska välja rött eller till vin till pizza!

  • Pizza med skaldjur – vita italienska viner som ett örtigt vin gjort på druvan Carricante från Etna på Sicilien, eller kanske en mineralrik Soave från Vento i norra Italien.
  • Pizza med skinka eller salami – ett rött vin är att föredra, förslagsvis från vindistriktet Chianti i Toscana.
  • Margherita, som bara har ost och tomatsås som topping, kan man tänka sig en mousserande italiensk Prosecco!

Samma ”regler” som vid matbordet i övrigt alltså: Rött kött = rött vin, fisk = vitt vin, och kyckling = välj vad du vill, rött, vitt eller rosé! Se upp med hettan i maten, vissa pizzatoppingar har hetta från exempelvis chilifrukter och då kanske vita viner direkt ur bästa vinkylen är att föredra.

Öl till pizza

Ljus lager i internationell stil är utan tvekan världens vanligaste ölstil. 980 olika sorter finns att välja på hos Systembolaget, det säger väl något om populariteten. Smaknoterna på en standard Eurolager är ”maltig smak med inslag av honung, ljust bröd och citrus”. Inte konstigt alls att en ljus lager passar väldigt bra till pizza. Lager har ingen kraftig smak ”som tar över”, jämfört med ölstilar som humlebomber som IPA eller svarta öl som porter och stout. Jänkarna hade kanske inte helt fel med sin Bud Light…

Peroni italiensk öl passar bra till pizza
Peroni: En italiensk öl som passar bra till pizza

Öl som passar bra till pizza är exempelvis (alla finns på Systembolaget):

  • Peroni Nastro Azzurro – eller bara Peroni – är kanske den vanligaste ölen man tänker på när man tänker på italienska öl.
  • Birra Moretti – har lite mer örtiga toner än Peroni.
  • Birra Poretti – ordervara, går att beställa i Systembolagets webshop.
  • Menabrea – lite inslag av timjan

Läsk till pizza

Ja, Coca Cola är väldigt gott till pizza. Men vill du undvika att lära dig italienska svordomar från pizzabagaren, så ska du beställa den italienska motsvarigheten till lemonad – Limonata från San Pellegrino. Den klassiska citronsmaken (Limonata) hittar du i de flesta större mataffärer (här kan du handla den på nätet), medan man kan behöva springa runt lite för att hitta de andra smakerna. Burkarna på bilden nedan var jag runt i tre olika mataffärer för att plocka ihop. Sanpellegrinoburkarna har mellan en femtedel och en sjättedel naturlig fruktjuice. Flera olika smaker finns, men det är såklart citronsmaken som är den klassiska och därmed den rätta till pizza!

Sanpellegrino Limonata (i mitten) med flera smaker.
San Pellegrino-smaker: Clementin, citron och mint, citron (dvs Limonata), apelsin, blodapelsin och slutligen grapefrukt.

Vidare läsning

  1. Läs vår lista om olika italienska pizzasorter.
  2. Kika på vårt recept på Pizza Marinara.
  3. Läs går guide hur du gör äkta Napolitansk pizza hemma.

2 svar på ”Öl, läsk eller vin till pizza?”

Kommentarer är stängda.